Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 4

Daniel: Victoria är en varm person

Kronprinsessan Victoria säger att långt ifrån allt är klart inför bröllopet. – Fjärilarna börjar göra sig påminda.

Det blivande kronprinsessparet tar emot för en intervju i kungens farbror prins Bertils våning på Stockholms slott. Rummet går i duvblått och de slår sig ned tätt tillsammans i sidensoffan, hon i klarblå klänning och han i strikt kostym.

Att brudparet är förväntansfullt både inför bröllopet och inflyttningen på Haga är uppenbart, att de är samspelta efter över åtta år tillsammans likaså. Så vad var det som fick dem att falla för varandra?

– Skall jag börja, undrar Daniel och Victoria nickar uppmuntrande. Att hon är en varm person. Hon är verkligen intresserad av människor och eftersom jag är en av de mest kära som hon har blir det extra mycket uppmärksamhet för mig. Jag får otroligt mycket omtanke av henne och hon ser alltid till mina intressen i första hand. Hon sätter ofta sig själv i andra hand och det är inte bara med mig utan generellt. Hon är en väldigt generös person med ett stort hjärta.

Förförs av Daniels energi

Men vad säger då Victoria om sin blivande man?

– Det som jag konstant förförs av är Daniels energi och entusiasm. Du är otroligt arbetsam och engagerad och den där drivkraften har man ju sett i ditt entreprenörskap. Du satsar och det är hundra procent när du ger dig in i något. Det tilltalar mig väldigt och är något som jag inspireras av. Jag är imponerad av hur du också gått in för full maskin i den här nya situationen som du befinner dig i… att du lärt dig så mycket.

– Skall vi sammanfatta med att jag har energi och att du har ett gott hjärta, skrattar han.

– Ja men det är väl inte så dumt eller, säger hon.

Sammanhållning i familjerna

Daniel Westling ser fler gemensamma nämnare än skillnader i kronprinsessans och hans egen uppväxt.

– Det är klart att vi har vuxit upp i olika miljöer men vi pratar ofta om att det har funnits och finns en värme och sammanhållning i våra familjer och vi känner igen det hos varandras familjer.

Kronprinsessan nickar instämmande:

– Kanske tror många att vi bara sitter inne på slottet hela dagarna. Men det är inte riktigt vår vardag. Vi är väldigt mycket ute och träffar människor med olika sociala bakgrunder från olika samhällsklasser i olika delar av Sverige. Och när jag jämför med mina kompisar så har jag träffat ett betydligt bredare spektrum av människor än vad de gjort både i Sverige och utomlands.

Förståelse för andra

Det är värderingarna hemifrån som de kommer att vilja förmedla till sina egna barn. Och Daniel Westling berättar:

– Mina föräldrar har givit mig en oerhörd trygghet och vi hoppas att våra barn skall få känna just det. Den absoluta tryggheten, att de vet att de duger och är bra, mycket kärlek och värme. Att vara ärliga och lojala .

Victoria lägger till:

– Jag tänker på den respekt som mamma och pappa har för andra människor och att visa tacksamhet för vad man själv har men också förståelse för varifrån andra kommer och deras livssituationer.

Ska inreda Haga slott

Varje sal i Stockholms slott är en historielektion och Victoria och Daniel flyttar som nygifta till annan historisk mark, Haga slott i Solna, strax utanför Stockholm. Att skapa sitt första gemensamma hem är en stor och omvälvande händelse, påpekar de.

– Vi tar stor hänsyn till det historiska, säger Daniel Westling. Haga är en historisk byggnad och en historisk miljö.

Och kronprinsessan utvecklar:

– Vi försöker med hjälp av historiskt kunniga personer att återskapa mycket av den stämning som vi tror att slottets arkitekt ville ha. Vi vill ta tillbaka tiden lite så att valen av färger och möbler skall bli tidsenliga från olika historiska perioder på Haga.

Användes som gästbostad

Det var Gustav III som lade grunden till Haga på 1700-talet men Victorias farföräldrar, prinsparet Gustaf Adolf och Sibylla, gjorde slottet till ett modernt hem efter bröllopet 1932. Här växte ”Haga-sessorna ”upp och här tillbringade den nuvarande kungen sina första år innan prinsessan Sibylla och barnen flyttade till Stockholms slott sedan Gustaf Adolf omkommit i en flygolycka. Regeringen använde därefter slottet som gästbostad.

– Haga skall ju inte bara vara vårt privata hem utan skall också fungera för representation, påpekar kronprinsessan. Vi vill visa den historia som utspelats på Haga och i Hagaparken. Vi är mitt uppe i den processen.

Uppmärksamheten stor omställning

Daniel Westling har haft tid på sig att anpassa sig till det nya livet.

– Det har skett successivt och har varit en process under många år, säger han. Och när jag ser tillbaka på den här tiden ser jag oftast bara det som varit positivt, jag är nog en ganska positiv person.

– Ja, det är du verkligen, inflikar Victoria.

– Men det är klart att det här med uppmärksamhet och att vara i människors blickfång är nytt för mig, tillägger han. Uppmärksamheten har varit och är den största omställningen.

Jobbigt med löpsedlarna

För ett år sedan fick Daniel Westling en ny njure, den nya kommer från hans far Olle. Den nedsatta njurfunktionen var medfödd men inte ärftlig och upptäcktes när han var i sextonårsåldern då han skadade sig när han spelade fotboll. Värdena försämrades senare och det blev aktuellt med transplantation. Operationen gick bra, han kommer att behöva ta medicin men kan leva helt normalt.

– Jag mår utmärkt, säger han med ett leende. Jag mår otroligt bra, peppar, peppar, ta i trä.

– Ta i mig, säger Victoria.

Han blir allvarlig när han talar om ryktena efter transplantationen, om hur löpsedlarna skrek ut att han var allvarligt sjuk.

– Det är olyckligt om man spekulerar i att jag skulle må dåligt när jag inte gör det och när jag dessutom samma dag är ute och åker längdskidor, säger han. Min operation har belyst det här med transplantationer och vikten av att donera organ och jag är kanske en förebild för många unga och andra som går igenom något liknande. Så kommer larmrapporter om att jag är akut sjuk och jag kan väl hantera det men det är jobbigt för framförallt de personer som står inför en operation eller som genomfört en. De tänker kanske att "Daniel som verkade må så bra” och plötsligt tror man att jag är sjuk fastän jag inte alls är det.

Hemlighetsmakeri kring bröllopet

Bröllopsdagen är sedan över ett år förberedd men brudens klänning, bukett, håruppsättning och mycket annat kommer att vara väl förborgade hemligheter till den 19 juni.

– Vi har försökt att eftersträva en allians mellan historia och nutid samtidigt som bröllopsdagen ändå skall kännas personlig, säger kronprinsessan.

Och hur tänker sig Daniel Westling att han kommer att beskrivas efter sina första stora offentliga framträdanden i samband med bröllopet?

– Stel och bitter, skämtar han med ironi i rösten.

– Ja det var det jag föll för, skrattar kronprinsessan Victoria och lägger handen på hans arm.

Bild - 1
Bild - 2
Bild - 4
Mest läst