Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Daniel Lind Lagerlöf försvunnen

Regissören Daniel Lind Lagerlöf befaras ha omkommit. Han försvann i torsdags utanför Tanumshede i Bohuslän där han förberedde inspelningen av en storfilm byggd på Camilla Läckbergs deckare.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

-Vi kan bekräfta att det är Daniel Lind Lagerlöf som är försvunnen, säger Gilda Romero, pressansvarig på produktionsbolaget Tre Vänner.

Daniel Lind Lagerlöf är en av svensk film och tv:s mest mångsidiga regissörer. Han har växlat mellan breda produktioner som "Skärgårdsdoktorn", "Beck" samt "Johan Falk" och smalare kritikerrosade serier som "Bibliotekstjuven" och "Mannen under trappan".

Samarbete med hustrun

Känd för en större publik blev han med spelfilmerna "Vägen ut", med Björn Kjellman i en av huvudrollerna, "Hans och hennes" med Jonas Karlsson och Johanna Sällström och "Miffo", också den med Jonas Karlsson i en bärande roll. Alla tre filmerna gjorde han tillsammans med hustrun Malin Lagerlöf.

Paret inledde tidigt ett tätt samarbete och har under årens lopp fortsatt att göra film- och tv-produktioner tillsammans. "Bibliotekstjuven", som sändes i SVT i januari i år, var ett sådant exempel där Malin Lagerlöf skrev manuset och Daniel Lind Lagerlöf regisserade.

En allvarsam lek

2008 gjorde Daniel Lind Lagerlöf debut som teaterregissör med "Den allvarsamma leken" på Stockholms stadsteater och följde upp det med en uppsättning av "Bröderna Lejonhjärta" på samma teater året därpå. Då sade han i en intervju med TT Spektra att han inte ville göra "skuggan av en film" på teaterscenen.

-Det som lockar mig är att teater till skillnad från film är lek, även om det är en allvarsam lek.

Daniel Lind Lagerlöf är 42 år gammal och har tre barn tillsammans med Malin Lagerlöf. Han förberedde inspelningen av en av de tolv filmer som ska ingår i Camilla Läckberg-serien "Fjällbackamorden". Gilda Romero säger att man just nu fokuserar på att ta hand om Lind Lagerlöfs familj och filmmedarbetarna, men att Tre Vänner också måste se framåt.

-Även om vi måste låta sorgeprocessen ha sin gång så sitter vi och ser över hur vi kan fortsätta, säger hon.

Född: 1969 i Stockholm.

Bakgrund: Debuterade med kortfilmen "Föreställning" 1990. Gjorde sin stora debut som regissör i några avsnitt av "Skärgårdsdoktorn" 1997. Hans första spelfilm var "Vägen ut", en komedi om några fångar som rymmer från fängelset när de får sätta upp en teaterpjäs. "Hans och hennes" som kom 2001 blev en publikfavorit. På senare år jobbade han framför allt med tv-produktioner, som "Johan Falk"-serien och "Bibliotekstjuven".

Deckarförfattaren Camilla Läckberg uttalar sig i ett pressmeddelande om Daniel Lind Lagerlöfs försvinnande.

-Jag är otroligt skakad och ledsen över det som har hänt och mina tankar går till Daniels familj. Daniel är en otroligt begåvad regissör och det som har hänt är ofattbart, säger hon.
Mest läst