Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1

Dan Korn: Kulturpolitik à la Miljöpartiet

När Miljöpartiets kulturpolitiska arbetsgrupps förslag till ny kulturpolitik offentliggjordes den nittonde oktober, gick ett ramaskri genom Sverige. Tvångsåtgärder mot de kulturinstitutioner som inte ”uppfyller mångfaldskravet”, statligt utsedda artister som skall påtvingas kommunala scener och ”en fortbildningsinsats i intersektionalitet och postkoloniala teorier för alla styrelser och all personal inom kulturinstitutionerna” var några av punkterna. De delade meningar som vanligtvis GP, Expressen, Aftonbladet, Svenska Dagbladet och Dagens Nyheter kan ha, var som bortsopade. Alla dessa tidningar innehöll starkt kritiska artiklar och bortsett från Dagens Nyheters oillustrerade krönika, var samtliga texter åtföljda av porträtt på kulturminister Alice Bah Kuhnke. Men hon hade inget med förslaget att göra. Och inte har hon yttrat ett endaste ord om det. Svenska Dagbladets Anna Sandström frågade sig hur kulturministern ställer sig till förslaget.

Den frågan har vi ännu inte fått svar på. I SVT var det Gustav Fridolin som förklarade att det handlar om ett förslag, som nu skall gå genom partiets demokratiska process. Alice Bah Kuhnke har alltså inte yttrat sig. Det har jag kollat med hennes pressekreterare. Och när förslaget publicerades befann sig kulturministern på resa i USA. Hon flög dit dagen innan förslaget publicerades.

Kan man ana ett samband mellan publiceringen och kulturministerns resa? Valde hon att resa bort för att slippa svara på frågor om en politik hon inte vill stå för? Eller valde arbetsgruppen att passa på när hon var bortrest? En artikel i Dagens Opinion när arbetsgruppen tillsattes i november förra året har som rubrik ”Miljöpartiets kulturgrupp nobbar Alice Bah Kuhnke”. Tidningen fann det märkligt att Bah Kuhnke uteslutits. Och i programförslaget står att kulturministern deltagit i ett av gruppens möten. Annars nämns hon inte alls.

Det är ingen självklarhet att en minister skall vara med i en arbetsgrupp av detta slag. Men det är inte heller någon självklarhet att ministern skall uteslutas. Att hon uteslöts ur gruppen och att hon var bortrest när gruppen presenterade förslaget, kan bero på rena tillfälligheter. Eller också kan man ana ett mönster. Men det märkliga är att ingen nyhetsjournalist skrivit om det.

När en arbetsgrupp inom Centern för några år sedan kom med ett förslag om att partiet borde verka för att tillåta månggifte, avskaffa skolplikten och införa fri invandring, var partiledaren Annie Lööf också på resa till andra sidan jordklotet. Hon fick avbryta resan för att hals över huvud åka hem och besvara frågor. Men när DDR-liknande förslag väcks om tvångsinskolning av kulturtjänstemän enligt starkt ideologiskt färgade popteorier, då slipper den minister som ansvarar för frågorna, från det parti som lagt förslaget, lättare undan. Beror det på ointresse för kulturfrågor, eller beror det på att Miljöpartiet behandlas snällare av granskande journalister? Jag har inte svaret. men jag kan tänka mig att kulturministern skulle svara: ”Det är en viktig fråga, tycker jag”.

Mest läst