Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
160316_Damberg_001

Damberg tar Cevts kritik på allvar

Geely och Cevt riktade förra veckan skarp kritik mot företagsklimatet både nationellt och lokalt. I går besökte näringsminister Mikael Damberg (S) Cevt. – Nu är vi här – det tycker jag visar att vi tar kritiken på allvar, säger han.

”Näringslivsklimatet här är inte speciellt välkomnande jämfört med andra regioner vi investerat i” förklarade Geelys vd Conghui An i GP i förra veckan – och menade också att bristen på stöd kan utgöra ett ”hinder” för att bolaget ska göra fler och större investeringar i Göteborg och Sverige.

I går kom så näringsminister Mikael Damberg, tillsammans med bland andra Ann-Sofie Hermansson (S), till Cevts kontor på Lindholmen för att bättra på relationerna.

– Investeringen i Cevt är en exceptionellt stor och viktig investering. Jag kan inte komma på en investering i Sverige som växt lika snabbt som det här bolaget har gjort - det är klart att de förtjänar uppmärksamhet för vad de gjort här och att de gjort det på så kort tid. Det är självklart ett problem för oss om de inte tycker att det fungerar i det svenska systemet. Man ska verkligen ta de här signalerna på allvar, förklarar näringsministern.

På besöket fick han en presentation av bolaget och Cevts vd Mats Fägerhag och vice vd Gang Wei redogjorde för bolagets problem med bland annat långa handläggningstider för arbetsvisum, brist på bra boende för de anställda och väldigt långa köer till platser på internationella skolor i Göteborg.

Nu har ni haft det här mötet – vad är nästa steg?

– Nästa steg är att Business Sweden, som är den nationella myndigheten för att stötta företagsinvesteringar i Sverige, och Business Region Göteborg sätter sig ner med bolaget och ser vad som kan göras för att lösa de praktiska problemen. De måste se till att ha en kontinuerlig dialog och jobba nära företaget, säger Damberg.

Vad kan du som näringsminister göra för att samarbetet ska bli bättre?

– Jag kan se till att Business Sweden tar den här frågan på väldigt stort allvar – och det är jag säker på att de gör, eftersom de redan haft samtal med bolaget härom veckan. Vi ska också följa upp frågan om hur det gått med arbetsvisumen och varför det inte har fungerat för Cevt när andra stora företag får hjälp snabbt. Det är märkligt, förklarar Mikael Damberg.

Mest läst