Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1

Dalta inte med krigsbrottslingar

Kampen mot terror kräver åtgärder på många fronter, vilket Obama och Cameron påminner om. Men satsa på ett klokt sätt.

I kampen mot terror ingår att på ett väl övervägt sätt ta hand om jihadister som återvänder. Den svenska beredskapen att ta emot och hantera detta problem har under en längre tid varit föremål för kritisk debatt. Att vissa kommuner helt saknat plan är ett problem sammanhanget. Det kan förklaras med att många inte insett vidden av problemet. Att Göteborgs förorter skulle bli en stor rekryteringsbas var det många som inte insåg i tid.

I takt med att fler rest och återvänt har dock fler och fler svenska kommuner börjat ta fram åtgärdsplaner. Att det svenska samhället inte alltid är så väl rustat att hantera problem av det här slaget visade sig i slutet av förra veckan då Örebros handlingsplaner blev föremål för intensiv debatt.

Kommunledningen har diskuterat att erbjuda männen hjälp för att bearbeta sina upplevelser, men också att erbjuda dem jobb för att ”minska utanförskapet”.

HUR TÄNKTE DE där, att några möten med en socialtant och kurator kan lösa problemet? Nja, kanske är det inte fullt så illa. Man måste väl ändå anta att tanken är att erbjuda högkvalificerad avprogrammeringshjälp och anpassad psykiatrisk vård av det slag som erbjuds brottsförövare snarare än brottsoffer? Det kan ju vara vettigt om personer skall kunna återbördas till samhället.

Men det första som myndigheterna gör om de får kännedom att en jihadist åter befinner sig i Sverige bör vara att utreda brott. Personer som förberett, deltagit eller varit behjälpliga till folkmord, våldtäkter eller andra typer av krigsförbrytelser – vilket det borde finnas goda skäl att misstänka – måste ju först och främst ställas till svars för sina gärningar. Finns bevis – vilket inte är otroligt särskilt som en del extremister till och med öppet skryter på sociala medier om vad de gjort – skall de dömas och omhändertas av svensk kriminalvård.

Om det helt saknas bevis som styrker brott behövs dock en annan kombination av åtgärder, där anpassad psykiatrisk vård kan vara en del. Terrordådet i Paris visar dock att det samtidigt finns skäl att övervaka extremisterna. Att jihadister öppet kan gå om omkring och rekrytera på utvalda platser i svenska städer, vilket vittnesmål tyder på, ter sig fullkomligt obegripligt. Borde det inte kunna betraktas som förberedelse för terrorbrott?

I HELGEN FÖRKLARADE Barack Obama och David Cameron att de bildar enad front mot terrorn och att även teknikbolag skall involveras. Det låter klokt, men samtidigt en liten aning oroväckande. Det är angeläget att det bästa inte blir det godas fiende.

Underrättelsetjänster kan inte ges carte blanche att inhämta information hur som helst. Vanliga människors rätt till integritet måste försvaras.

GP 19/1 -15

Mest läst