Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  DAGS FÖR sommartid igen i Europa.

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Dags att vrida fram klockan

  I natt är det dags att vrida fram klockan till sommartid. Men varför gör vi det?

  Omställningen gör att det blir mörkare på morgonen och ljusare på kvällen. I dag går solen upp vid 06.30, i morgon en timme senare. En av kritikerna till omställningen är tidscoachen Dorotea Pettersson.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  - Vi bör hålla oss till en tid och slippa bytet och strula till det för våra rutiner. Med störd sömn och trötthet som det bidrar till, säger hon.

  Hon pekar på att det är barnfamiljerna som drabbas hårdast.

  - Småbarnen blir rubbade mest i tidsrytmen, de kan inte klockan utan vaknar när de vaknar. Ska man få till det så det inte påverkar rutiner och vardag på måndag, får man förbereda barnen i en vecka. Med att lägga dem senare eller tidigare, säger hon.

  Gör en timme så stor skillnad för oss?

  - En timme betyder så mycket på morgonen, att veta att man vaknar med ljuset är skönt. Vi tjänar på morgonljuset, att vi mår bättre och blir mindre trötta.

  Vilken effekt tidsomställningen får på oss människor är inte fastslagen. Risken för hjärtinfarkt ökar vid tidinställning enligt svensk forskning, med ungefär fem procent vilket innebär 20 personer under veckan efter tidsomställningen. Det beror på att kroppen stressas av störd dygnsrytm. När man går till vintertid minskar risken och ungefär fem personer färre får hjärtinfarkt.

  - Den mest sannolika förklaringen till våra resultat är störning av sömnen och ingrepp i den biologiska rytmen, säger huvudförfattaren till studien Imre Janszky på institutionen för folkhälsovetenskap vid Karolinska Institutet i Stockholm till National Geographic News.

  Studier i USA visar att folk tittar mindre på tv och rör sig mer utomhus, som promenader, löpning och parkaktiviteter under sommartiden.

  Tidsomställningen är något som framför allt Europa och Nordamerika sysslar med. Övriga världen har antingen slutat med det eller aldrig haft det.

  Första gången Sverige använde sommartid var under första världskriget, 1916. Det för att spara bränsle. Olika studier ger i dag olika resultat om tidsomställningen ger energibesparing eller inte. Efter 1916 dröjde det fram till 1980 innan Sverige återinförde sommartiden. År 1996, efter Sveriges medlemskap i EU, ändrades sommartiden så att den gäller till och med oktober. Före 1996 ställde vi svenska om klockan sista söndagen i september.

  Det har gjorts försök från politiker från flera olika medlemsstater i EU, inklusive svenska, att slopa tidsomställningen. Dock utan någon framgång.

  Hur ska man göra för att klara av omställningen bättre?

  - Tänka på när man går och lägger sig, gå och lägga sig tidigare. Det är så enkelt men tråkigt, säger Dorotea Pettersson.

  - Samtidigt handlar omställningen mer om natten mellan söndag och måndag. I morgon kan man ligga och dra sig i sängen jämfört med på måndag då man har tider och passa.

  Den brittiske satirikern John Oliver uppmärksammade i början av mars bytet mellan vintertid och sommartid i sitt tv-program Last week tonight.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.