Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 1
8 mars. Det är dags att ta tillbaka kampen för jämställdhet från vänstern, skriver debattören. På bilden marscherar kvinnor i Petrograd för lika rättigheter revolutionsåret 1917. Arkivbild: APN

Dags att ta tillbaka jämställdhetskampen

Internationella kvinnodagen. Det var vänstern som tydliggjorde och lyfte fram kvinnors strukturella underordning i samhället. Det är något vi alla har anledning att vara tacksamma över. Men vänstern lyckades inte hitta lösningarna. Vi menar att jämställdhet börjar i plånboken och sätter därför upp målet att Sverige senast 2020 ska ha en jämställd fördelning mellan kvinnor och män av löner och förmögenheter, skriver Maud Olofsson, (C).

Under de senaste fyra åren har Alliansregeringen tagit viktiga steg för att öka kvinnors ekonomiska frihet. I dag har kvinnor betydligt fler karriärmöjligheter än innan genom att tidigare stängda dörrar har öppnats. Det skapar möjligheter både till höjd lön och förbättrade arbetsvillkor.

Men trots att vi nu ser hur löneskillnaderna mellan kvinnor och män minskar finns mer kvar att göra. Det är viktigt att påminna sig om i dag på internationella kvinnodagen.

Fortfarande har en kvinna med samma arbete, samma utbildningsbakgrund och samma arbetslivserfarenhet som en manlig kollega i genomsnitt 15 procent mindre betalt. Och fortfarande är det allt för få kvinnor som startar och driver företag. Det måste vi göra något åt.

Centerpartiet vill ta nya tydliga steg på jämställdhetsområdet. För att kvinnor ska får mer kvar att leva på krävs att vi fortsätter riva de hinder som finns för kvinnor att göra karriär och driva eget företag. Vi måste göra det möjligt för moderna familjer att förena ett aktivt och jämställt familjeliv med ett aktivt och inspirerande yrkesliv. För oss i Centerpartiets kommer jämställdhet att vara en prioriterad fråga under den kommande mandatperioden. För om Sverige ska bli ett jämställt samhälle på riktigt krävs nya och tydliga lösningar.

Öka löneskillnaderna i offentlig sektor

I dag är löneskillnaderna i offentlig sektor för små. En duktig förskollärare i början av sin karriär kan som bäst tjäna strax över 24 000 kronor i månaden. En lika duktig förskollärare kan vid 55 års ålder tjäna strax över 27 000 kronor. Den löneutvecklingen är inte rimlig.

Ska vi klara den framtida generationsväxlingen i vården, skolan och omsorgen måste duktiga sjuksköterskor, duktiga förskollärare och duktiga lärare kunna få riktigt bra betalt, och det måste vara möjligt att göra lönekarriär också i offentlig sektor.

Högre studier ska löna sig

Allt fler kvinnor studerar på högskolor och universitet. Men tyvärr är belöningen väldigt liten. I ett internationellt perspektiv är avkastning på högre utbildning låg i Sverige för både kvinnor och män. För kvinnor är dock utbildningspremien nästan obefintlig. I Sverige får män ut 67 procent mer av högre studier än kvinnor. Svenska kvinnor har både bland den lägsta utbildningspremien och en mer ojämn fördelning av avkastningen på högre utbildning än genomsnittet i OECD.

Det är dags att arbetsmarknadens parter diskuterar de låga lönerna för högutbildade kvinnor och möjliggör ökad lönespridning inom kvinnodominerade yrken om vi vill behålla kvinnors kompetens i Sverige.

Fortsätt sänka skatten

De sänkningar av inkomstskatten som Alliansen genomfört har inneburit att en sjuksköterska eller lärare i praktiken fått en trettonde månadslön. I den mån det finns ekonomiskt utrymme att ytterligare sänka inkomstskatterna framöver är mitt mål att fortsätta sänka skatten mest för dem som har låga och normala inkomster.

Att låta kvinnor behålla mer av sin egen lön är också avgörande för att man ska kunna leva på sin egen lön och kanske också kunna bygga upp en förmögenhet. Det är inte rimligt att en man i genomsnitt har 686 000 kronor i förmögenhet medan en kvinna bara har 517 000. Kvinnors rätt till självbestämmande måste gälla också den egna ekonomin.

Det är dags att ta tillbaka jämställdhetskampen. Allt för länge har jämställdhet varit ett begrepp som först och främst förknippats med vänstern. Det var de som tydliggjorde och lyfte fram kvinnors strukturella underordning i samhället, som var duktigast på att definiera och sprida kunskapen om hur samhället såg ut från en kvinnas horisont. Det är något vi alla har anledning att vara tacksamma över.

Har inte hittat lösningar

Men vad vänstern misslyckats med är att hitta lösningarna. För faktum är att man konsekvent undvikit att ta tag i den mest centrala frågan för ett jämlikare samhälle – hur vi ser till att kvinnor och män får samma ekonomiska resurser.

Centerpartiet menar tvärtemot att riktig jämställdhet börjar i plånboken. För ska vi nå ett verkligt jämställt samhälle och en likvärdig frihet för alla är egna ekonomiska resurser en förutsättning. Därför sätter vi upp målet att Sverige senast 2020 ska ha en jämställd fördelning mellan kvinnor och män av löner och förmögenheter.

Ökad jämställdhet är en nyckelfråga för Sverige. Och även om det gjorts framsteg de senaste åren krävs att vi gör mer. Det krävs av Centerpartiet men också av Alliansregeringen. Vi är bara i början på den omställning till jämställd frihet som världens kvinnor – och för den delen män och barn – skulle må så innerligt bra av.

Maud Olofsson (C)

partiledare

Bild - 2
Maud Olofsson (C), partiledare.
Mest läst