Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter

Bild - 1
Josefine Öqvist, Lisa Dahlqvist, Sara Thunebro och Therese Sjögran firar Öqvists 1-0-mål i semifinalen mot Japan.

Dags att satsa på en kvinnlig Zlatan

I en tid när media rapporterar från Fittja, Bergsjön och Rosengård om gängbråk, sexistiskt språkbruk och socialt utanförskap visar Zlatan hur man genom att ta vara på sina möjligheter och arbeta målmedvetet kan lyckas vinna respekt och uppskattning. Vi moderater ger oss inte förrän vi får fram en kvinnlig Zlatan, skriver Hampus Magnusson och Cecilia Magnusson (M).

Just nu avgörs fotbolls-VM i Tyskland och för första gången beskrivs det i media som fotbolls- VM och inte som damfotbolls-VM. En löjlig liten detalj kan tyckas, men det faktum att både herrar och damer numera spelar fotboll och inget annat är faktiskt en viktig retorisk poäng för alla oss som tycker jämställdhet är viktigt.

VM är viktigt inte minst för unga människors identifikation med kända idrottsstjärnor, ett faktum med stora möjligheter. Idrottens kraft kan, om vi förmår att nyttja denna kraft rätt, betyda mycket i arbetet att bygga ett öppet, tolerant och mångkulturellt samhälle. Ett samhälle där alla tillåts vara med och människors erfarenheter tas tillvara.

För drygt tio år sedan debuterade en ung spelare vid namn i Zlatan Ibrahimovic från Rosengård i MFF. Denne unge man, med ett sätt att tala och förhålla sig till tillvaron, var på många sätt något nytt i ett ganska konservativt fotbolls-Sverige. Som fotbollsspelare betyder han mycket för såväl sitt klubblag Milan som det svenska fotbollslandslaget. Som människa och symbol för tiotusentals killar och tjejer i förorterna betyder han allt.

Målmedvetet arbete

I en tid när media rapporterar från Fittja, Bergsjön och Rosengård om gängbråk, sexistiskt språkbruk och socialt utanförskap visar Zlatan hur man genom att ta vara på sina möjligheter och arbeta målmedvetet kan lyckas vinna respekt och uppskattning i alla samhällsgrupper.

I den trupp som på herrsidan för närvarande försöker kvalificera oss till nästa års EM är namnen Ibrahimovic, Maistorovic och Bajrami lika naturliga som Svensson, Mellberg och Johansson. Tittar vi i de yngre landslagen på herrsidan är denna tendens ännu tydligare. Tyvärr ser det inte likadant ut på damsidan. En kvinnlig Zlatan lyser med sin frånvaro och vi måste fråga oss vad detta beror på. Det finns lika många pojkar som flickor med utländsk bakgrund och ändå integreras inte flickorna på samma sätt.

Forskning visar på brister på jämställdhetsperspektiv inom många kulturer. De fördefinierade könsroller som unga tjejer förväntas uppfylla, som finns mer eller mindre inom alla kulturer, gynnar varken samhället som helhet eller den enskilda människan. Diskussionen om flickor och kvinnors situation i olika invandrargrupper måste föras utan främlingsfientliga förtecken.

Fryshusets projekt Sharafs hjältar och hjältinnor visar att det finns vägar att tala om kulturella skillnader utan generaliseringar och fördomar. Dessa hjältar och hjältinnors erfarenheter bör tas tillvara inom idrotten. En kvinnlig Zlatan skulle betyda oändligt mycket för tjejer och kvinnor i förorterna.

Knäpp på näsan för Le Pen

När Frankrikes herrar vann guld i fotbolls-VM 98 stod laget, bestående av all världens färger, religioner och kulturer, på plan och höll om varandra, stolta över sin vinst och sin tillhörighet. VM-finalen 98 var inte bara en fotbollsmatch, det var en seger för det nya, mångkulturella och toleranta samhället, långt i från Le Pens enfaldiga rasistiska nationalism. Idrott kan, med sin kraft, betyda mycket för många människor på olika plan.

Det är mot denna bakgrund som vi moderater vill verka för fler viktiga symboler och förebilder som Zlatan, även inom damidrotten. Vi moderater ger oss inte förrän vi får fram en kvinnlig Zlatan. För hon finns, någonstans därute i förorten, det är vi säkra på.

Cecilia Magnusson (M)

Riksdagsledamot Göteborg

Hampus Magnusson (M)

Biträdande kommunalråd, Göteborgs Stad

Ansvarig för Idrotts- och Integrationsfrågor

Bild - 2
Hampus Magnusson (M)Cecilia Magnusson (M)
Bild - 3
  • Sveriges herrlandslag hade i sin senaste tävlingslandskamp fem stycken spelare med invandrarbakgrund. Motsvarande siffror i herrarnas u21-landslag var sju stycken.
  • I det landslag som just nu spelar VM i Tyskland finns inte någon spelare med invandrarbakgrund.Samma sak gäller för närvarande i u23-landslaget.

Källa: Svenska fotbollförbundet

Mest läst