Det pågår intressant forskning och utveckling om möjligheterna att lagra och transportera överskottsel från vindkraft i gasnät, skriver debattörerna.
Det pågår intressant forskning och utveckling om möjligheterna att lagra och transportera överskottsel från vindkraft i gasnät, skriver debattörerna.

Dags att öppna för gaskraften

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

Energikommissionen som nu ska presenteras blir ett test på hur bärande den så kallade december-överenskommelsen kring energiområdet faktiskt är. Och på regeringens och oppositionens ansvar för det svenska energisystemets framtid. Säker, trygg och hållbar energiförsörjning är avgörande för svensk industri, tillväxt och jobbskapande.

Utbyggnaden av den förnybara elproduktionen, som vindkraft, ger ett fantastiskt positivt tillskott. Produktionen är dock till stor del volatil och behöver kompletteras med annan produktion som kan tillgodose efterfrågan oavsett väder och vind. I dag är det framförallt kärnkraft och vattenkraft som står för denna bas. Ju mer förnybar elproduktion vi får, desto viktigare blir det att också hitta ny baskraft som komplement. Detta gäller speciellt södra Sverige där bristen på elproduktion blir tydlig.

ANNONS

Gaskraft är ett komplement eller alternativ till kärn- och vattenkraft och borde redan nu tas med i kommissionens arbete. Gaskraftverken är relativt billiga att bygga, de klarar industrins krav på leveranssäkert, understödjer utbyggnad av förnyelsebar elproduktion och kan finnas på plats mycket snabbt. En logisk placering borde vara längs gasnätet mellan Trelleborg och Stenungsund.

Ren och effektiv gas

Gasnätet förser i dag livsmedels-, stål- och petrokemiindustrier liksom Göteborgs kraftvärmeverk Ryaverket med ren och effektiv gas. Även biogasmarknaden har tack vare gasnätet utvecklats starkt i såväl Västra Götaland, Halland som Skåne. Genom helt nya och industriella biogasanläggningar som Gobigas i Göteborg används nu ledningen för att nå kunder på Västkusten.

Gasens betydelse för samhället växer liksom användningsområdena. Gas inom industri, sjöfart och tunga landtransporter bidrar till flera miljö- och klimatmål. Samtidigt pågår intressant forskning och utveckling om möjligheterna att etablera landets första ”Power to Gas”-anläggning som möjliggör lagring och transport av överskottsel från vindkraft i gasnät.

Gas är med andra ord ett praktiskt möjligt alternativ som ny baskraft vilket bekräftats av SKGS (svenska basindustrins energisamarbete) som i en rapport visat att gaskraften har relativt låga kapitalkostnader, tillståndsprocessen beräknas ta 2-3 år liksom själva byggnationen – tre gånger snabbare än för nya kärnkraftsreaktorer.

ANNONS

Det är med andra ord ett gyllene tillfälle för Energikommissionen att diskutera vår långsiktiga energiförsörjning, baskraftsalternativen och gasens möjligheter.

Anders Mathiasson

vd Energigas Sverige

Lars Gustafsson

vd Swedegas

ANNONS