Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Dagmar piskade upp tjugometersvågor

Tankfartyget BW Thames befarade svårigheter utanför Norges kust där ovädret Dagmar rasade. Fartyget rapporterade om sju meter höga vågor. Men tidigare kom uppgifter om att orkanen piskat 20 meter höga vågor.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Ovädret Dagmar nådde under natten orkanstyrka på Nordvestlandet, och polisen blev nerringd av människor med problem. Befolkningen i området uppmanades att hålla sig inne och låta bli att ringa om det inte var fråga om allvarlig nöd.

-Detta för att säkerställa att livsviktiga samtal kommer fram, sade vakthavande befälet Arnfinn Helge Valderhaug.

Stormfällda träd blockerade på flera ställen järnvägslinjen mellan Bergen och Hønefoss.

Orkanen orsakade omfattande skador för Norges strömförsörjning via stamnätet. Men bortfallet av ström kunde till stor del kompenseras av lokala kraftverk och att el kunde ledas på parallella linjer till stamnätet, säger förbindelsechefen Rune Gutteberg Satnett till NTB.

Ovädret störde också tågtrafiken på många håll. Ras vid både Vaksdal och Stanghelle stängde Bergenlinjens trafik mellan Arna och Voss. Träd stoppade järnvägen mellan Oslo och Gjøvik liksom från Myrdal på Bergensbanan ner till Flåm.

Fällda träd och jordras stängde sträckan Asper-Bøn i Akershus och Østfoldbanans östra linje i Sydöstnorge.

Men i Norge bedarrade ovädret under natten - från orkan till stormstyrka eller ännu svagare.

I Trøndelag blåste det mellan 20 och 24,4 meter i sekunden. I Sogn och Fjordane var vindhastigheten nere i omkring elva till 17 meter i sekunden.