Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Dagens S-krönika: Spännande brittiskt val

Hela tillskapandet av New Labour har inspirerat partier och politiska ledare över hela världen och i synnerhet Europa. Den resa som Labour gjorde till New Labour har utgjort skolbok för många inom Socialdemokratin i världen, skriver krönikören Niklas Nordström.

Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

Valet i Storbritannien kommer allt närmare. De flesta politiska bedömare tror att det blir 6 maj som Gordon Brown utlyser till valdag. För Europa och Sverige är det ett av 2010 års mest intressanta val att följa. Socialdemokratin i Europa har haft få så framgångsrika partier under 90- och 00-talen som brittiska Labour.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Hela tillskapandet av New Labour har inspirerat partier och politiska ledare över hela världen och i synnerhet Europa. Den resa som Labour gjorde till New Labour har utgjort skolbok för många inom Socialdemokratin i världen, men också för de svenska Moderaterna, tänk Nya Moderaterna. Minns segertalet som Fredrik Reinfeldt höll på valnatten 2006 så var det till stora delar inspirerat av eller till och med citat från Tony Blairs segertal från 1997.

Efter några dagars möten och samtal med personer med god insyn i brittisk politik från olika politiska perspektiv växer en intressant bild fram. Mest sannolikt blir det regeringsskifte och Conservatives bildar regering. Motståndet mot en Gordon Brown som är illa omtyckt och har lågt förtroende, trötthet på 13 års Labourregering, suget efter förändring och något nytt – allt detta talar för att det blir regeringsskifte.

Men trots allt är inte segern självklar. Under hösten och vintern har Labourregeringen återhämtat sitt stöd och det skiljer inte allt för mycket nu mellan de två stora partierna. Olika scenarior målas upp om att det kan bli koalitionsregering med Liberaldemokraterna eller till och med fortsatt Labourregering.

Min egen gissning är trots allt att det blir ett skifte. I dagens politiska landskap med den enorma mediebevakning som det är det svårt för en politisk ledare som Brown och ett parti som suttit så länge vid makten att vinna. Mycket är dessutom osäkert vad Labour skulle göra om man vinner.

Men Conservatives har också problem. Deras utmaning är att troliggöra att den förändring som oppositionsledaren David Cameron talat om i flera år är på riktigt. Att deras löfte om förändring betyder något i verkligheten. Det finns en kritik mot Conservatives att de inte har en klar linje att följa, ingen politik som håller på sikt utan det bara blir taktiska manövrar.

Deras tidigare trumfkort om att vara ansvarsfulla med ekonomin har tagits över av Labour. Trots allt har regeringen hanterat finanskrisen bra och det börjar ljusna för Storbritannien. Oerfarna personer som ska ta över nationens ekonomi väcker frågor hos väljarna om de verkligen klarar att leda landet.

Efter några möten och diskussioner här i London blir jag allt klarare över hur mycket som påminner om Sverige och upptakten till den svenska valrörelsen. Det är tvärtom i politisk färg, men visst känns diskussionen igen. Mycket talar för ett regeringsskifte i Sverige, men samtidigt finns en osäkerhet om oppositionens politik och förmåga.

Om oppositionen och i synnerhet Socialdemokraterna är snabba ska de göra en ordentlig studie och dra lärdomar av Conservatives i Storbritannien. Lärdomarna finns att lära om vikten av politiskt innehåll och riktning. En studie kan ge många nyttiga insikter och undvika onödiga misstag. Återstår då tiden – hinns det med?