Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  D-vitamin det nya C

  Glöm C-vitaminerna. För den som vill undvika att bli förkyld är det förmodligen vitamin D som gäller. Ännu en vetenskaplig studie pekar på att ämnet spelar en central roll för immunförsvaret.
  En amerikansk forskargrupp har analyserat blodprov från nästan 19 000 personer, representativa för den amerikanska befolkningen över 12 års ålder, och jämfört halterna av vitamin D med uppgifter om personernas hälsa. Resultaten, som presenteras i kommande nummer av tidskriften Archives of Internal Medicine, visar att av de som hade lägst halter av vitamin D hade 40 procent fler nyligen genomlidit en luftvägsinfektion - som förkylning eller influensa - jämfört med personer som hade högst halter.

  Bland personer som i grunden hade luftvägssjukdomar som astma eller kol var sambandet ännu mer markant. Resultaten stod sig oavsett årstid och även efter sedvanlig statistisk justering för exempelvis ålder, rökning och kroppsmasseindex hos deltagarna.

  Befolkningsstudier av det här slaget kan aldrig säga någonting om vad som är orsak och verkan bakom ett samband. Kanske kan någon faktor som forskarna inte har tagit hänsyn till, stillasittande innetillvaro till exempel, ligga bakom både låga vitaminhalter och ökad känslighet för infektioner. Icke desto mindre är studien ytterligare en bit i det vetenskapliga pussel som pekar mot att vitamin D inte bara förebygger benskörhet utan spelar större roll för vår hälsa än vad forskare och fysiologer har känt till.

  Förmodligen är många system i kroppen anpassade till ett liv i solljus snarare än en tillvaro i taklampans sken. Tidigare studier har kopplat brist på vitamin D till bland annat ökad risk för cancer, hjärt-kärlsjukdom, diabetes och förtida död.

  Än är det för tidigt att rekommendera D-vitamin i sjukdomsförebyggande syfte. Fler studier med större vetenskaplig tyngd krävs, påpekar forskarna. Det samma gäller för övrigt vitamin C, som många tror ska motverka förkylning trots att ingen studie har kunnat slå fast detta på ett övertygande vis.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.