Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
228120h1024.jpg
Mordet på den 21-åriga kvinna fick stor uppmärksamhet och blommor placerades vid joggingspåret där hon dödades. Arkivbild.

Döms till vård för mord i löpspår

Den 19-årige man som dödade en kvinna i ett motionsspår i Upplands Väsby befinns skyldig till mord och döms till vård. Mannen döms även för brott mot griftefrid men frias från åtalspunkten om försök till grov våldtäkt.
-I de flesta delar blev utgången som vi hade argumenterat för, och på det sättet tycker jag att domen är riktig i de flesta delar, säger mannens advokat, Sofia Björksten, till TT.

Mannen döms till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning. Tingsrätten ansluter sig till Socialstyrelsens rättsliga råds yttrande, enligt vilket 19-åringen led av en allvarlig psykisk störning när han dödade den 21-åriga kvinnan i somras. Rådet konstaterar också att han alltjämt lider av nämnda störning.

Det handlar om flera olika diagnoser, bland annat återkommande psykosliknande episoder samt en impulskontrollstörning.

Berättade om impulser

I tidiga polisförhör pratade 19-åringen själv om sina impulser. När förhörsledaren frågade honom om den impuls han upplevde när han första gången såg den mördade kvinnan svarade han kortfattat:

-Döda.

Den kombination av diagnoser som 19-åringen uppvisar är ovanlig, enligt Niklas Långström, psykiatriprofessor vid Karolinska institutet.

-Och det är just kombinationen av sårbarheter, som handlar om verklighetsuppfattning och svårigheten att kontrollera impulser, som gör att det här kan hända, säger han.

19-åringen åtalades för mord, försök till grov våldtäkt och för brott mot griftefrid för det han utsatte kroppen för sedan han dödat kvinnan. Själv har han sagt att han inte försökt att våldta henne. 19-åringen nekar till mord men har erkänt den mildare rubriceringen dråp.

-Där har jag argumenterat för att det fanns ett utrymme att bedöma det som dråp. Men det är ju gränsdragningsproblematik som gör att man väljer det ena eller det andra, säger Sofia Björksten.

Olika slutsatser

Såväl åklagaren som försvararen yrkade på att 19-åringen skulle dömas till rättspsykiatrisk vård. Enligt den rättspsykiatriska undersökningen, som gjordes tidigare, hade mannen en störning som dock inte var så allvarlig att han inte skulle kunna dömas till fängelse.

-Tingsrätten hade att väga två uppfattningar mot varandra, men vi anslöt oss till Socialstyrelsens bedömning, säger domare Anna Flodin.

Mannen döms även att ersätta kvinnans dödsbo för begravningskostnader.

Sofia Björksten kommer antagligen inte att överklaga domen.

-Just nu finns det inte någon sådan plan.

Hon har varit i kontakt med mannen efter att domen kom, men hon vill inte berätta om hans eventuella kommentarer.

TT har sökt åklagare Robert Näppi.

228120h1024_1.jpg
Vid häktningsförhandlingen mot 19-åringen i Attunda tingsrätt i september dolde hans sitt ansikte i händerna. Arkivbild.

På kvällen den 5 augusti gav sig 21-åringen ut och sprang i ett motionsspår i Upplands Väsby norr om Stockholm. Senare samma kväll anmäldes hon försvunnen och hon hittades död klockan två på natten den 6 augusti.

Polisen sökte efter mördaren bland annat med hjälp av en gärningsmannaprofil och så kallad geografisk profilering. Man hörde också tidigare brottsdömda samt utredde mängder av tips.

Den 10 september kom tipset om den misstänkte 19-åringen. På kvällen greps han och erkände att han dödat kvinnan. Han häktades dagen efter och åtalades i december för försök till grov våldtäkt, mord och brott mot griftefrid.

Den 11 februari kom ett nytt utlåtande om 19-åringens psykiska hälsa. Till skillnad från Rättsmedicinalverket kom Socialstyrelsens rättsliga råd fram till att han i juridisk mening lider av en allvarlig psykisk störning och att det därmed fanns förutsättningar att döma honom till rättspsykiatrisk vård.

Den 26 februari föll domen: Rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning. Mannen döms för mord och brott mot griftefrid men frias från åtalspunkten om försök till grov våldtäkt.

Mest läst