Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
sy0d93ed.jpg
Lars Vilks.

Dömd för dödshot mot Vilks

Bergsjökvinnan som dödshotat konstnären Lars Vilks dömdes på tisdagsförmiddagen till villkorlig dom och 12 000 kronor i böter.

Den 40-åriga kvinnan dök aldrig upp i Göteborgs tingsrätt där rättegången inleddes i en av säkerhetssalarna klockan nio.

Rätten, med rådman Patrik Claeson som ordförande, bestämde att förhandlingen skulle genomföras ändå, eftersom den åtalade kvinnan medgivit de faktiska omständigheterna:

Att hon i tre e-postmeddelanden i oktober till Lars Vilks hotat döda honom, och att hon sedan dessa hot polisanmälts återkommit i januari med nya hot. För det sistnämnda åtalades hon, och fälldes i går, för övergrepp i rättssak.

Lars Vilks hördes per telefon under den halvtimmeslånga rättegången. Han förklarade att han blivit luttrad av alla hot som riktats mot honom men ser bergsjökvinnans hot som allvarligt menade eftersom de framförts till honom under flera år.

- Hon har deklarerat att hon står över svensk lag och rättvisa. Hoten har varit rimligt tydliga i sin attityd, sa Vilks.

Han kontaktades första gången 2007, per telefon, av kvinnan som sedan gick över till att meddela hotelser via e-post. För denna omgång hot dömdes hon redan i oktober 2007 och fick då ett strafföreläggande.

Vice chefsåklagare Mats Eriksson yrkade i sin plädering på ett kortare fängelsestraff, med hänvisning till att det rört sig om allvarliga hot som återkommit samt att kvinnan tidigare är dömd för likartade brott.

Efter tio minuters överläggning meddelade rådman Claeson domen: villkorligt och 120 dagsböter a 100 kronor. Samtidigt inskärpte han att villkorlig dom betyder en två-årig prövotid. Om den dömda under denna tid begår nya brott, blir det troligen fängelse.

Åklagare Eriksson var nöjd:

- Det är en fullt rimlig dom. Jag kommer inte att överklaga.

Mest läst