Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Dödstalet stiger i Bangkok

Drabbningarna mellan militär och regimkritiker tog minst 16 människoliv i Bangkok på fredagen.

Militären ska försöka leta upp och beslagta vapen bland civila samtidigt som den försöker göra det svårare att ta sig in i demonstranternas läger mitt i staden – i det viktiga affärs- och butiksområdet Silomdistriktet.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Det är ändå risk för fortsatt instabilitet i Bangkok, varnade regeringstalesmannen Panitan Wattanayagorn.

FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon vädjade till parterna att upphöra med våldsdåden som skakar landet och att åter tala med varandra. Ban sade att han följer det snabbt växande våldet med ”stigande oro” och att han är bedrövad över de civila dödsoffren, varav ett par journalister.

Även utrikesdepartementet i Washington uttryckte oro och uppmanade till återhållsamhet.

”Mordförsök”

Upptrappningen under fredagen kan ha utlösts av att en av rödskjortornas ledare, generalmajor Khattiya Sawasdipol, fått en livshotande skottskada. Han blev skjuten i huvudet vid en presskonferens i lägret som de regimkritiska demonstranterna slagit upp i Bangkok.

Beskjutningen har kallats för mordförsök och militären har bekräftat att den har prickskyttar runt lägret.

Läkare bedömer Khattiyas utsikter att överleva som små.

På fredagen öppnade militären eld mot rödskjortorna för att täppa till avspärrningarna i Silom-distriktet. Några demonstranter kom ut ur lägret, kastade sten och bensinbomber och sköt med slangbågar mot militären. Militären använde tårgas, gummikulor och skarp ammunition.

Utöver de 16 dödsoffren sårades minst 140 människor. Tre av dem uppges vara utlänningar.

Bangkoks affärscentrum beskrivs som en krigszon. Tungt beväpnade soldater finns överallt, helikoptrar flyger på låg höjd, medan demonstranterna är hjälmförsedda och rustade för slagsmål.

Får stöd av poliser

Många poliser sympatiserar med rödskjortorna och en av dem rapporteras ha skjutit mot soldater.

Demonstranterna försöker hålla ingångarna till lägret stängda och öka säkerheten där. De har byggt barrikader av bildäck, spetsiga bambustavar och taggtråd.

Myndigheterna har stängt av elen till området och stoppat en spårvägslinje som går genom det. Trots avspärrningarna uppges ytterligare demonstranter ha anslutit sig till de omringade.

Den avsatte premiärministern Thaksin Shinawatra, som de rödklädda demonstranterna stödjer, uppmanade regeringen att dra tillbaka soldaterna och återuppta förhandlingarna med rödskjortorna.

Thaksin befinner sig i exil för att undgå fängelse för en korruptionsdom.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.