Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1

Dödsskjutningar skakar Finland

Än en gång skakas Finland av ett förfärligt våldsdåd. Sex personer har hittills dött i skottdramat i Esbo utanför Helsingfors. Sannolikt var det en svartsjuk pojkvän som låg bakom morden.

- Du kommer att råka ut för någonting hemskt, varnade den misstänkte mördaren Ibrahim Shkupolli flera gånger sin före detta flickvän, som han i månader förföljde, hotade och njöt av att skrämma.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Och han verkställde till sist hotet. Shkupolli, som alltså är den huvudmisstänkte för mordet, hittades död i sin bostad i Esbo på nyårsaftons eftermiddag. Polisen har bekräftat att han tog sitt eget liv. Också hans före detta flickvän hittades död i sitt hem.

Samma dag marscherade en beväpnad Shkupolli, klädd i svart jacka och mössa, in på varuhuset Prisma i köpcentret Sello, som ligger precis utanför Helsingfors i en av Finlands största städer Esbo. Han sköt två manliga försäljare i huvudet och en kvinnlig i magen. Alla tre var döda när polisen anlände. De döda var arbetskamrater till Shkupollis före detta flickvän.

- Vi trodde att någon brände av nyårspjäser när det började smälla. Sedan såg vi att en expedit ramlade omkull och en svartklädd man passerade. Han hade en pistol i handen som han stoppade i bröstfickan, säger Risto och Anna Heiskanen till Finska notisbyrån. De befann sig i butiken då skottlossningen ägde rum.

- Det blev kaos. Folk rusade ut i panik och lämnade kvar sina matkassar vid disken, säger Timo Vehviläinen, ett annat ögonvittne, till Helsingin Sanomat.

- Vi fick snabbt order om att fälla ned gallren för butikerna. Sedan evakuerades vi. Det var skrämmande att inte ha en aning om vad som skulle ske, sade försäljaren Sofia Wretdal till YLE-kanalen Radio Vega.

Resultatet är hittills sex döda: den misstänkte Ibrahim Shkupolli, hans flickvän (född 1964) samt fyra av hennes arbetskamrater i varuhuset Prisma. De var födda 1969, 1975 och 1982.

Ibrahim Shkupolli hade flera gånger råkat i klammeri med rättvisan. Efter att ha hotat och förföljt sin före detta flickvän hade han belagts med förbud att överhuvudtaget kontakta henne. Shkupolli har tidigare dömts till böter för olaga vapeninnehav 2003, då han dömdes för att haft en 7,65-kalibrig pisol och patroner i sin ägo utan tillstånd. Fyra år senare fick han en ny dom för olagligt innehav av patroner.

Under de senaste åren arbetade han med varuleveranser för företaget Inex Partners. Hans före detta arbetsgivare har ingenting att anmärka på. Att Shkupolli begick detta brott är ändå inte en överraskning, med tanke på hans våldsamma förflutna.

Det här skottdramat ställer alltså än en gång frågan om den finländska vapenlagstiftningen och våldsbenägenheten i samhället på sin spets. År 2002 dog 7 personer då en tonåring sprängde en hemmagjord bomb i köpcentret Myyrmanni utanför Helsingfors. Sedan dog 9 elever och lärare i massmordet på en skola i Jokela år 2007. Skolmassakern fick en tragisk upprepning på en yrkeshögskola i Kauhajoki 2008 (11 döda).

Sedan de båda skolmassakrerna har krav höjts på att lagstiftningen bör bli strängare. Finländarna innehar flest vapen per invånare i Europa, men trots att våldsdåd följer på våldsdåd har riksdagen fortfarande inte stiftat en lag som gör det märkbart svårare att erhålla och inneha vapen. Orsaken är enligt beslutsfattarna att jakt är en populär hobby i Finland. Nu höjs i varje fall kraven på att specialintressen inte kan vara viktigare än ett helt folks rätt till en trygg vardag.

"Det är en lottovinst att födas i Finland" - så lyder sloganen som många finländare har växt upp med. Nu rasar bilden av det trygga välfärdsfinland slutgiltigt ihop. Att våldsamma äkta män skjuter sina fruar har länge varit ett problem i synnerhet på landsbygden, men våldet sprider sig nu till urbana centrum och tar sig uttryck på ett sätt som gör att ingen längre kan skydda sig mot det.

En ny diskussion om vapenlagarna är sannolikt att vänta.

Anna-Lena Laurén, Helsingfors

Mest läst