Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Dödssiffran 92 efter massmordet

Ungdomarna vittnar om hur 32-åringen, utklädd till polis, lugnt och effektivt mejade ner en efter en.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Den misstänkte 32-åriga massmördaren tog minst 85 liv på Utöya och sprängde sju till döds i Oslo.

Det finns farhågor om att dödstalet kan stiga ytterligare. Arbetet pågick fortfarande på lördagseftermiddagen med att söka efter omkomna i vattnet kring Utöya, där Arbeidernes Ungdomsfylking (AUF) höll sitt sommarläger.

Marte Björkedal, 17 år, var en av dem som var med ute på ön.

-Vi hörde skotten och då sprang vi mot vattnet och började simma. Jag såg en man som stod och sköt mot dem som var i vattnet, säger hon till TT:s utsände.

21-åriga Nicoline Bjerge Schie berättar för tidningen Dagbladet om skottlossning med tio sekunders mellanrum i nästan en timmes tid på Utöya och om hur gärningsmannen passerade tätt intill henne och hennes vänner när de hukade bakom klipporna. Precis vid deras gömställe sköts flera personer.

-Det måste ha varit mellan fem och tio som trillade i vattnet. Det var väldigt brant där. Många av dem såg ut att ha allvarliga skador. En tror jag var skjuten i ansiktet.

Hon såg inte gärningsmannen, men hörde honom:

-Han ropade, jublade, och kom med flera segerrop.

På hotell Sundvolden i närheten av Utöya samlades anhöriga till saknade och dödade. Psykologer och kuratorer gav krisstöd.

Vid lunchtid anlände statsminister Jens Stoltenberg och ett par ministrar dit. En timme senare anslöt kung Harald, drottning Sonja och kronprins Haakon till kriscentret.

Tidigare på dagen framträdde Stoltenberg i Oslo:

-I dag om några timmar skulle jag själv ha varit på Utöya och pratat inför ungdomarna, nu är många av dem inte längre i livet. -För mig är Utöya mitt ungdomsparadis som i går blev förvandlat till ett helvete.

Två timmar före skottlossningen sågs 32-åringen i Oslo på fredagseftermiddagen, där en kraftig bilbomb detonerade.

Explosionen förstörde regeringskansliet, Stoltenberg har sitt kontor, och flera andra byggnader. Länge efteråt brann det på olje- och energidepartementet.

Polisen har bekräftat att minst sju människor miste livet, och förödelsen var enorm i kvarteren runtomkring.

Mannen riskerar upp till 21 års fängelse för brotten som enligt polisen är terrorhandlingar i lagens mening.

Polisen ville inte uttala sig om den anhållnes psykiska tillstånd, men sade att det finns tecken på att den gripne vill förklara vad som har skett. Under fredagskvällen gjorde polisen husrannsakan i en lägenhet i västra Oslo där han tills nyligen bodde med sin mamma.

Utanför domkyrkan i Oslo växte blomsterhögarna på lördagen och tusentals människor strömmade dit i en jämn ström.

Stoltenberg kallade regeringen till konferens lördag klockan 16.

-Konferensen hålls för att hela regeringen ska få bästa möjliga bild av situationen efter det som skedde i fredags, och alla statsråd ska få överblick över var vi bör sätta in extra resurser för att arbetet efter terrorhandlingarna ska fungera så bra som möjligt, säger seniorrådgivare Öivind Östang vid statsministerns kansli till NTB.

Alla ministrar deltar utom två, och likaså statssekreterare, som brukligt vid regeringssammanträden. De flesta statsråd som var på semester är tillbaka i Oslo eller på väg.