Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Dödläge i delat Thailand

Relativt lugn rådde i Bangkok på söndagen efter den värsta våldsurladdningen på nära två årtionden. Men ingen lösning fanns i sikte på konflikten som blottlägger den djupa splittringen i landet.

Efter en månad av ofta festivalliknande gatuprotester i den thailändska huvudstaden försökte militären i lördags skingra demonstranterna. Det ledde till sammandrabbningar som krävde minst 20 liv och över 800 skadade. Flera soldater dödades, men flertalet dödsoffer var civila. Bland dem fanns en japansk fotograf som arbetade för Reuters.
Militären drog sig tillbaka sent i lördags och demonstranterna bet sig fast på två platser i centrala Bangkok. På söndagen räknades de fortfarande i tusental. ”Rödskjortorna” uteslöt samtal med regeringen och lovade fortsatta protester med krav på regeringens avgång och nyval.
– Tiden för förhandlingar är ute. Vi förhandlar inte med mördare, sade Weng Tojirakarn som är en av många ledare.
Utan lösning i sikte och med risk för nya våldsutbrott spådde analytiker ett ras på börsen på måndagen.
En del iakttagare tror att konflikten nu djupnar mellan fattiga thailändare främst på landsbygden och eliten i städerna. Ingen vinner på situationen.
För premiärminister Abhisit Vejjajiva gäller det att inte se ut som om han ger vika för gatans parlament, samtidigt som han riskerar kritik om mer blod spills.
– För två dagar sedan skulle jag ha sagt att Abhisit inte skulle avgå. Nu finns det en chans att hans allierade inte tycker att det är någon idé att han är kvar. Han kanske utlyser nyval, säger analytikern Pavin Chachavalpongpun.
– Det går inte att vinna. Även för de röda (demonstranterna) har det här varit kontraproduktivt. De sade att de skulle organisera demonstrationer utan våld och se vad som händer.
Liselott Martynenko Agerlid som är svenskt ambassadråd i Bangkok framhåller att våldsamheterna hittills inte påverkat vanliga medborgare eller turister som vet vilka områden man bör undvika.
– Jag tycker att alla som är på plats eller ska resa hit ska se till att följa utvecklingen via ambassadens hemsida som uppdateras hela tiden. Här framgår det att man ska hålla sig borta från större folksamlingar och demonstrationer, säger Martynenko Agerlid. (TT)

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.