Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Mideast Iraq

"Dödens fält" i IS-områden i Irak

Islamiska staten (IS) har förvandlat landsbygden i norra Irak till "ett blodindränkt dödens fält", enligt en rapport från Amnesty International. 23-årige Said undkom med knapp marginal döden när han sköts fem gånger.

Sju av Saids bröder dödades i massakern i Kocho den 15 augusti, som beskrivs i rapporten.

En annan överlevare, Salem, lyckades hålla sig gömd i tolv dagar i närheten av platsen där massakern utfördes. För Amnesty beskriver han vilken fasa det var att höra andra skrika ut sin smärta.

Massmordet i byn var ett av flera som enligt människorättsorganisationen ägde rum i Sinjar i augusti. Totalt ska hundratals ha mist livet i räderna.

Enligt Amnesty genomför IS en etnisk resning i norra Irak. Hårresande vittnesmål berättar om hur pojkar och män urskillningslöst tvingas upp i transportfordon för att köras bort och mördas, hur kidnappade hotas med våldtäkter eller pressas att konvertera till islam och hur hela familjer utplånas.

En man gav Amnesty en lista med namnen på 45 saknade släktingar - alla kvinnor och barn.

Iraks regering måste nu fokusera på att skydda alla civila, oavsett religion eller etnisk tillhörighet, anser Amnesty.

"De som beordrar eller utför dessa krigsförbrytelser måste gripas och ställas inför rätta", säger Amnestys expert Donatella Rovera.

Vilka är IS?

Islamiska staten (IS), tidigare Islamiska staten i Irak och Syrien (Isis), är en militant jihadistorganisation som strider mot regeringarna i Irak och Syrien.

Den sunnitiska gruppen utropade i slutet av juni ett kalifat, alltså en stat enligt deras extremt stränga tolkning av islamisk lag.

IS, som uppstod ur gruppen al-Qaida i Irak, har bland annat genomfört halshuggningar och korsfästelser av personer de kidnappat, tillfångatagit i strid eller anklagat för brott. (TT-AFP-Reuters)

Mest läst