Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Döda fåglar även i Falköping

  Det är inte bara i USA som fåglar mystiskt fallit ned döda från himlen. Strax före midnatt natten till onsdagen anträffades en mängd döda kajor på en gata i Falköping.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  -Vi vet inte vad orsaken är, säger Tomas Ahlgren, inre befäl på polisen i Skövde till TT.

  Enligt Sveriges Radio Skaraborg rör det sig om mellan 50 och 100 döda fåglar.

  Enligt Anders Wirdheim på Sveriges ornitologiska förening (SOF) har kajorna sannolikt blivit uppskrämda mitt i natten och sedan flugit omkring i blindo och kolliderat med olika föremål.

  Enligt räddningstjänsten finns det uppgifter om att fyrverkerier avfyrats i området, något som i så fall kan ha skrämt och stressat fåglarna.

  -Kajor övernattar i träd i stora flockar. Blir de skrämda kan hundratals fåglar ta till vingarna samtidigt, säger han.

  Även i USA har det rört sig om arter som övernattar tillsammans i stora grupper - rödvingetrupialer, kostarar och vanliga starar. Men Anders Wirdheim påpekar att det inte är omöjligt att situationen kan ha förvärrats av att fåglarna är försvagade.

  -Den här vintern har varit ovanligt tuff och kajorna kan ha varit i dålig kondition. Då är det lättare att de flyger in i olika föremål. Det är förbaskat lite mat i naturen jämfört med tidigare år och jag ser själv döende fåglar varje dag.

  Fem omhändertagna fågelkroppar transporteras under dagen till Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) i Uppsala med hjälp av budbil.

  Det berättar Olov Andersson, informationschef på SVA.

  -Det tar ett antal timmar innan de kommer hit, och delvis beror det på vädret, säger han. -Sedan gör vi en bedömning utifrån den information vi har, även via direktkontakter på fältet, och öppnar fåglarna för att titta på dem. Man får hoppas att de djur vi får hit inte krossats av bilhjul eller skadats av hundar och katter.

  Djurkropparna undersöks anatomiskt. Bakteriologiska och virologiska prover tas, och även prov för fågelinfluensa.

  -Kanske har vi ett resultat sent fredag eller i början av nästa vecka, säger Olov Andersson. -Första tanken var att det var en väldigt konstig händelse överhuvudtaget, säger insatsledaren Christian Carlsson till TT.