Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 1

"Dåligt av riksdagen"

Mona Sahlin tycker att det är omodernt att riksdagen inte kunde ge Bodström ledigt.

– Jag kommer att sörja över att han inte finns i riksdagen, men glädjas över att han kommer att finnas kvar vid min sida, säger hon till TT.

Hon vet ännu inte vilken roll han ska få. Först ska de två ha ett längre samtal.

– Men han kommer inte att lämna politiken, det kommer jag att se till. Han är betydelsefull för partiet och för mig, säger hon.

– Efter alla år är han en frisk fläkt med andra ögon än vad många andra i socialdemokratin har. De ögonen är fortsatt väldigt viktiga, säger hon.

Sahlin talade med Bodström innan han fattade sitt beslut och hon uppmanade honom att tänka på vad som är bäst för familjen.

– Det fanns inget annat val än att välja familjen och det står jag helt bakom, säger hon.

"Omodernt att inte ge honom ledigt"

Mona Sahlin tycker att det är omodernt att riksdagen inte kunde ge Bodström ledigt.

– Thomas Bodström har varit ärlig hela tiden. Väljarna visste om hans resa och kryssade ändå in honom, påpekar hon.

Hon tar upp att det kan finnas andra politiker med många barn som kan komma i situationer när man behöver göra andra prioriteringar under kortare perioder.

– Jag tycker att det är mycket dåligt av riksdagen att inte kunna anpassa regelverket efter det. Jag hade verkligen hoppats att riksdagen skulle orka fatta ett annat beslut och jag hoppas att det inte gått partipolitik i detta. Om det hade varit en moderat hade jag tillskyndat det, säger hon.

Sahlin försvarar att Bodström lämnade in sin ledighetsansökan först efter valet. Det var naturligt och rimligt anser hon. Men hon vill inte kommentera vad som skulle ha hänt om de rödgröna vunnit, om han kunnat bli en tjänstledig minister.

– Nu vann vi inte valet, så den frågan blev aldrig aktuell, säger hon.

Sahlin tycker inte heller att Bodström har tagit sig för stora friheter eller har fått alltför fria tyglar.

– Nej absolut inte, Han behöver fria tyglar. Det är då som han är som bäst, säger hon.

Om att en av hennes eventuella utmanare till partiledarposten försvinner säger hon:

– Jag är partiledare och jag vill ha Thomas kvar.

Göran Persson prisade Bodström

I sin bok Min väg, mina val skriver förre statsministern Göran Persson om Bodström på några ställen. Persson överrumplade alla med att plocka in den politiskt oprövade Bodström i regeringen, när Laila Freivalds avgick som justitieminister hösten 2000.

Bodström var inte ens medlem i S, men hans far Lennart hade varit utrikesminister och utbildningsminister i S-regeringar och Bodström hade synts mycket i medierna just före utnämningen, som målsägarbiträde i rättegången om den uppmärksammade diskoteksbranden i Göteborg.

Bodström hade ett vinnande sätt och gillade striden, skriver Persson. Han hade "en fantastisk förmåga att kommunicera" och missade aldrig ett tillfälle att synas i medierna.

"Jag tror inte att något annat statsråd lyckats sälja in samma nyheter fler gånger än Thomas Bodström. Detta genom att han varje gång det hände något i en fråga talade om den som om den var helt ny. Och fick journalisterna att tro att den också var det", skriver Persson som också såg stryktålighet hos Bodström.

Mest läst