Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
ta307164_1880747_1024 x 683 standard_2007840

Dålig vägmarkering friar cyklist

Om markeringarna i cykelbanan är utslitna kan den som cyklar i fel riktning inte dömas. Det konstaterar tingsrätten och friar en man som cyklade på en kvinna i centrala Göteborg.

Olyckan skedde i mars förra året på Skånegatans västra sida, nära Korsvägen. En 58-årig kvinna hade just låst sin bil och tittade åt ena hållet innan hon korsade cykelbanan. Hon tittade inte åt Korsvägen varifrån en jämngammal man kom cyklande och körde på henne.

Kvinnan kastades i marken och fick hjärnskakning, revbensfrakturer och en sårskada i huvudet.

Cyklisten åtalades för vållande till kroppsskada, med motiveringen att han varit oaktsam när han cyklat för fort mot den tillåtna färdriktningen.

Cyklisten hävdade att han inte sett några markeringar som tydde på att han körde i fel riktning, och han nekade till att ha kört speciellt fort: "plötsligt dyker det upp en kvinna på cykelbanan. Jag hann inte reagera."

Tingsrätten kan inte se att cyklisten kört för fort, inte heller att han varit oaktsam, trots att han cyklat mot den påbjudna färdriktningen.

Detta efter som vägmarkeringarna inte "varit så väl synliga att en normalt aktsam cyklist kunde se dem".

Efter olyckan målade trafikkontoret om de utsuddade markeringarna i cykelbanan.

Den påkörda kvinnan uppger att hon fått en troligen bestående skada på sitt ena knä. Hon begärde 17 000 kronor i ersättning för bland annat sjukvårdskostnader och utebliven lön. I och med den friande domen får hon ingen ersättning.

Mest läst