Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
flygplan_1909769_1024 x 683 standard_2038837

Då kan du knipa den billigaste flygbiljetten

Det kan löna sig att boka flygresan tidigt. Men inte alltid. Vår undersökning visar att lågprisbolagens biljettpriser är svåra att förutse.

Flygbolagens sekretess om sina prismodeller har lett till många teorier om hur man bokar den billigaste biljetten. Ekonomiprofessorn Claudio Piga vid engelska Keele-universitetet analyserade Ryanairs priser och kom fram till att de sjunker sju veckor före avresa, och stiger igen när resdagen närmar sig.

Enligt en undersökning från flygsökmotorn Momondo är chansen statistiskt sett störst att hitta den billigaste resan om man åker på en tisdag och bokar biljetten 53 dagar innan avresedagen.

Anders Knutsson, student i nationalekonomi vid Handelshögskolan i Göteborg, skrev 2013 om flygpriser i en kandidatuppsats i industriell och finansiell ekonomi. Tillsammans med kollegan David Johansson Herou undersökte han prisutvecklingen för resor från Göteborg till London.

- De billigaste resorna fanns 30-55 dagar innan avresa. Bokade man innan det så var det ofta dyrare, säger Anders Knutsson.

De kunde också se att priserna ofta gick upp en aning strax innan de sänktes till sin lägsta nivå.

- Man skapar en bild av att priserna är på väg upp, så att den som sitter och väntar slår till innan det är för sent, säger Anders Knutsson.

Charlotte Holmbergh Jacobsson, kommunikationschef på Norwegian Air, säger att bolagets priser styrs av tillgång och efterfrågan. Den som undviker stora resdagar kan komma billigare undan.

- Om man reser ut på en onsdag i stället för en fredag, och hem på en tisdag i stället för en söndag, då kan man verkligen komma ner i pris, säger hon.

Och det gäller att boka i tid.

- Ju tidigare man kan boka, desto större möjlighet är det att få tag på den billigaste biljetten, säger Charlotte Holmbergh Jacobsson.

Se också: Grafik - Tillägg på billig flygbiljett

Vår undersökning visar att det – nästan – stämmer för Norwegian Air. Vi tittade på en påskresa från Landvetter till Amsterdam. Med start drygt sex veckor före avresa undersökte vi hur priserna förändrades, vecka för vecka (se tabell).

Det visade sig att priset sjönk något från första till andra tillfället, men sedan steg igen. En dryg vecka före avresa fanns bara hemresan kvar.

- Jag vet inte varför priset sjönk, men jag kan tänka mig att det skett avbokningar och att de billigare biljetterna blev tillgängliga igen, säger Charlotte Holmbergh Jacobsson.

Priset för de andra resorna i vår undersökning utvecklades annorlunda. Alla tre resor med Ryanair var som billigast drygt sex veckor före avresa och som dyrast fyra veckor innan.

De två resorna med Wizz Air och resan med Vueling följer däremot inget givet mönster.

Ingen av de undersökta resorna – som hade platser kvar då – var som dyrast en vecka före avresa.

Mest läst