Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Därför ska SD inte få komma in i skolorna

Sverigedemokraterna är inte ett parti som andra. I uttalande efter uttalande vägrar de respektera mänskliga rättigheter. Därför ska de inte tillåtas komma in i skolornas klassrum och annonsera på kommunägda skyltar, skriver Thomas Martinsson (MP).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Frågan om reklam för Sverigedemokraterna på skyltar som ägs av kommunala Gotevent har åter aktualiserats. Nyligen gällde frågan om anställda ska behöva ställa upp vid besök från SD-politiker och inom kort kommer skolor över hela landet ladda inför stundande val och kanske bjuda in partier i klassrummen. Ska kommunala reklamskyltar, studiebesök och klassrum öppnas för Sverigedemokraterna, om dessa kanaler är öppna för andra partier?

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Så tyckte jag nog en gång, men jag har ändrat mig. Varför? För att SD är inte ett parti som andra. I uttalande efter uttalande vägrar de respektera mänskliga rättigheter.

Inget smörgåsbord

Konventioner om mänskliga rättigheter är en fråga om rättigheter som ägs av varje individ i vårt samhälle. I såväl Göteborgs kommunala som i flera statliga styrdokument, till exempel när det gäller den svenska skolan, är varje människas okränkbara rättigheter tydligt framlyfta. Dessa rättigheter är inte ett smörgåsbord där vi kan plocka vissa och skippa andra. När SD kränker vissa rättigheter, kränks de mänskliga rättigheterna som helhet.

SD har flera gånger i praktiken uttalat att de inte står bakom konventioner om människors okränkbara rättigheter när de uttalat motstånd mot religionsfrihet i Göteborg. Till exempel var detta tydligt i deras budgetförslag 2013 som vill begränsa den religion som de inte uppfattar som ”svensk”.

SD:s lokala gruppledare – Arne Steen – uttalade i GP den 4 april 2014 att människor är oönskade om de kommer ifrån länder som ligger söder om Alperna jämfört med norr om. Det är definitivt att sortera människor utifrån kriterier som kränker individers grundläggande rättigheter.

Vidare förklarade Steen i intervjun att familjer som inte stämmer in i den klassiska heteronormen – kärnfamiljen – inte är en del av det ”goda samhället”. Det kanske också förklarar varför SD i kommunfullmäktige röstat emot införande av HBTQ-rådet i Göteborg bland annat med motiveringen ”... ägna inte samhällets resurser till att uppmuntra sexuella böjelser som en ganska stor majoritet finner saknar samhällsnyttiga moraliska och etiska regler.” (Robert Quiding kommunfullmäktige den 13 juni 2013).

I ovan nämnda GP-intervju vill inte SD se familjeåterförening i Göteborg för att ”...anhöriginvandrare inte brukar försörja sig själva”. Nej, det är visserligen sant men inte heller något vi borde förvänta oss, eftersom en absolut majoritet av anhöriginvandrarna är barn! Enligt barnkonventionen, till exempel, så ska barn få vara tillsammans med sina föräldrar och utbilda sig. Enligt samma konvention ska barn inte tvingas att försörja sig själva eller sin familj.

Tar gärna debatten

SD är inte ett parti som andra. Jag tror inte på förbud av främlingsfientliga partier. Jag tar gärna debatten med SD på allmän plats och i valda församlingar. Men rätten att komma in på arbetsplatser och skolor har inte ett parti av självklarhet. Ska barn som själva eller vars föräldrar kommer ifrån länder söder om Alperna, barn som har en religiös tro som inte SD ser som ”svensk” eller barn som inte tillhör kärnfamiljer behöva bli kränkta i sitt eget klassrum? Ska de behöva stå ut med att bli kränkta via kommunalt ägda skyltar?

Fram till dess att mänskliga rättigheter respekteras av Sverigedemokraterna kan det mycket väl försvaras att de inte bjuds in i skolor, inte välkomnas på offentligt bekostade arbetsplatser och inte får göra reklam på offentligt ägda skyltar.

Thomas Martinsson (MP)

kommunalråd med ansvar för kultur och mänskliga rättigheter