Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter

Bild - 1

Därför rivs Coop på Backaplan

Affärsfastigheterna där Coop och Elgiganten ligger ska rivas. Istället vill nya ägaren Skandia Fastigheter bygga ett nytt torg och cirka 1 500 bostäder.

- Detta är en unik möjlighet att få vara med och omvandla ett så stort centralt område och skapa en blandstad i en storstad som Göteborg som växer på kraftigt, säger Bo Jansson, fastighetschef för köpcentrum och bostäder på Skandia Fastigheter.

Skandia Fastigheter köpte nyligen de två handelsfastigheterna från KF Fastigheter, till ett hemligt pris.

Om några veckor, redan innan man har tillträde till fastigheterna, ska man ha de första mötena med kommunen för att dra upp de första riktlinjerna inför det stora detaljplanarbet för området, som i princip kommer att förändras i grunden.

De stora handelsfastigheterna med Coop Forum och Elgiganten kommer att rivas helt.

- Byggnaderna är slitna och fallfärdiga, och hela området är som ett öppet sår. Här vill vi bygga en ny mötesplats med utvecklade möjligheter till shopping, och framför allt möjligheten att bygga ett stort antal bostäder, säger Bo Jansson.

Exakt hur det nya handels- och bostadsområdet kan komma att se ut är inte klart ännu. Men det kan bli byggnader av varierad höjd, från lägre byggnader upp till över sex våningar.

Totalt kommer det att handla om 250 000 kvadratmeter.

- Lite drygt kommer det att bli 1 500 bostäder. I huvudsak kommer det att handla om bostadsrätter, säger Bo Jansson.

Ambitionen är att bli klara med detaljplanen och komma igång med bygget i rask takt, så att man kan sätta spaden i jorden 2019 för att hinna bli klara fram till 400-årsjubileet 2020-2021.

- Detta är utan jämförelse den största satsningen Skandia Fastigheter är involverat i, och om vi själva kommer att stå för hela kostnaden så är det upp mot 6 miljarder kronor, säger Bo Jansson.

Mest läst