Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Vegorätt
SVT:s nya matlagningsprogram "Vegorätt" har fått hård kritik.

Därför rasar tittarna mot SVT:s vegetariska matlagningsprogram "Vegorätt"

”New age-psykos”, ”hippie-Robinson”. TV-programmet alla ville hylla blev en hånfest bland kritiker och i sociala medier.

Det var många som inte trodde att det var sant när SVT meddelade att de skulle ge public service-tittarna ett helt vegetariskt matlagningsprogram. Äntligen hade någon som bestämmer fattat att det där med att sluta äta kött inte bara är en tillfällig trend!

Men när det så var premiär för ”Vegorätt” med bloggprofilerna Eleonore Bendel-Zahn och Karoline Jönsson var besvikelsen stor bland de som varit förväntansfulla.

Läs också: SVT om kritiken mot nya Vegorätt

Tittare provoceras av det präktiga hälsoperspektivet på programmet och många har reagerat på rimligheten i de cyklande, yogande programledare som sätter blomkål i håret på varandra, avnjuter smoothies på en höbal, lagar mat på en åker med vita hästar i bakgrunden och dricker fermenterat te.

”Är det här ett skämt” undrade GP:s tv-krönikör Johanna Hagström och jämförde programmet med en pamflett från Jehovas. Och hon är inte ensam.

"Jag, och många andra vegetarianer med mig, är småfeta öldrickare som gillar tofu – men också sås och potatis och pizza. Ernst Kirchsteiger framstår som en riktig surgubbe i jämförelse” skriver Aftonbladets kritiker Sylvia Balac ifrågasätter verklighetsförankringen i programmet som hon tycker är för superfräscht och supermysigt.

"Hellre att jorden går under och tusen oskyldiga liv släcks än att behöva älska livet så fruktansvärt mycket som de programledarna gör.", skriver Björn Werner på Café efter premiäravsnittet och listar 7 scener som visar att "Vetorätt" på SVT är ett haveri. På Twitter var det många som uttryckte till missnöje.

Nu bemöter SVT:s ansvariga utgivare reaktionerna.

"Jag förstår ärligt talat inte kritiken", säger hon till Dagens Nyheter. "Jag har sett någon synpunkt från äldre män som kanske inte riktigt tillhör målgruppen.", säger hon och förklarar att programmet riktar sig till unga tjejer mellan 18 och 35 år.

Bloggen TV-dags har kommit med lite mer konstruktiv kritik och har listat "Fem förslag på hur SVT:s nya vegoprogram borde sett ut".

Mest läst