Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Alexander Graah, grundare och ägare till Dr Denim säger att det finns en kulturell förankring som återspeglar sig i modet.

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Därför klär sig männen i Göteborg som de gör

  Jeanskulturen är stark i Göteborg och mannen från västkusten får sin inspiration från havet och varven. Avslappnat men fint, mer form än fint. I alla fall om de insatta får säga sitt.

  Den göteborgske mannen verkar både gilla avslappnade jeans och dressade linnekavajer. Åtminstone om man får tro två av pristagarna på listan 100 mäktigast i herrmode-Sverige. Christina Ståhl, plats 33 på listan, är vd och sortimentschef på MQ och hon ser ett generöst herrmode i vår.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  – Jag tycker att det är ett härligt herrmode just nu. Vi är inne i en tid där det inte finns så mycket pekpinnar utan trendmässigt är ganska frikostiga med vad som är rätt. Samtidigt som vi ser starka denim-trender och influenser från 70-talet är sport stort i modebilden just nu, inte minst tennistrenden är stark i vår. Sen finns också hela den romantiska stilen med ljusa linneskjortor och kavajer, skira tyger och tvättade pasteller. En dressad stil där näsduken får ta större plats än slipsen, det är dressat men inte så formellt och ger ett sydeuropeiskt intryck som många svenska män gillar.

  Sedan lång tid tillbaka har jeanskulturen en fast förankring i Göteborg och att det avspeglar sig i modebilden bekräftar Alexander Graah, vd och en av grundarna till Dr Denim (plats 68 på listan).

  – Delvis finns det naturligtvis en historisk förankring genom att Göteborg är en hamn- och arbetarstad, och dessutom har närheten till Sjuhäradstrakten, där det alltid funnits jeanstillverkning, säkert spelat in. Men sen tror jag att Göteborg generellt sett är mer nedklätt och avslappnat än exempelvis Stockholm. Det finns en tidlöshet i denim som jag tror tilltalar göteborgaren. I den här stan handlar det mindre om high fashion, utan vi är mer fokuserade på bra formgivning.

  Göteborgs rika kulturliv ses också som en förklaring till göteborgarens förkärlek till jeans.

  – Jag tänker mig att det också finns en kulturell förankring här som återspeglar sig i modet. Göteborg har en tung musik- och konstnärlig scen och jag tror att de hänger ihop, denim har en tät koppling till kreativa själar i allmänhet och musik i synnerhet. Det kombinerat med stadens historiska arv som arbetarstad har skapat en stark jeanskultur, säger Alexander Graah.

  Christina Ståhl anser inte att göteborgaren klär sig särskilt annorlunda än den svenske mannen i stort.

  – Jag tycker faktiskt inte att det är så stora skillnader över landet som man kan tro, den svenske mannen vill generellt vara välklädd och ha en städad stil. Men visst skiljer det hur stor andel trend man vill anamma, men det är från person till person, inte geografiskt.

  Men precis som många tror tenderar den göteborgske mannen att sukta efter havet.

  – Vår närhet till havet gör att många gillar de marina inslagen här i Göteborg. Oavsett om vi är seglare på riktigt eller bryggseglare på sommaren så är vi ofta tilltalade av den marina stilen. Vi har flera leverantörer som producerar seglarkläder här på västkusten och det påverkar såklart hur göteborgaren klär sig. Exempelvis Pelle P och Sail Racing är duktiga på att överföra stilen från renodlade seglarplagg till casual wear.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.