Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter

Därför har du hört polishelikoptern på natten

På sista tiden har många göteborgare hört av sig till GP om att de har hört en polishelikopter över sitt bostadsområde om nätterna. Jagar de någon brottsling? Letar efter en saknad person? Det är inte uteslutet förstås, men den senaste tiden har det handlat väldigt mycket om övning.

Strax före årsskiftet fick polisen sju nya helikoptrar. Utrustningen i de gamla höll inte måttet längre och det var svårt att hitta reservdelar. Och för att helikopterpiloterna ska lära sig hur de nya fungerar har de nu varit ute och övat på kvällarna.

– Helikoptrarna är utrustade med mörkerkameror, därför behöver de vara ute och träna just nattetid, säger Christer Fuxborg, polisens presstalesman.

Polisens helikoptrar finns på fem ställen i landet: Stockholm, Göteborg, Malmö, Östersund och Boden. Stockholm och Göteborg har två stycken vardera och i Göteborg har de sin bas vid Säve flygplats.

– Det vi jobbar med är polisuppdrag och räddningsuppdrag och nu har vi äntligen bra förutsättningar för båda delarna, säger Per Lindquist, polis och helikopterpilot vid Polisflyget i Göteborg sedan 26 år tillbaka.

Ett av de vanligaste uppdragen för Polisflyget är att leta efter försvunna människor och brottsoffer, något Per Lindquist har stor erfarenhet av. Han var bland annat med och sökte efter Lisa Holm på Kinnekulle i somras.

Han tror att de mycket på de nya värmekamerorna i helikoptrarna.

– Det är en otrolig kvalitet på bilden. Jag tror att vi kommer att hitta fler än tidigare och att det kommer avspeglas i statistiken, säger Per Lindquist.

Han vill också lugna dem som oroat sig över den ökade aktiviteten den senaste tiden och försäkrar att de inte är ute och flyger bara för att störa:

– Vi har alltid en anledning till att vi är ute, men till skillnad från vad många tror så är den inte alltid spektakulär. Vi gör mycket som inte blir medialt uppmärksammat också.

Flera läsare har frågat om inte de nya helikoptrarna låter mer än de gamla?

– Jag är faktiskt inte säker, men det är mycket möjligt. De låter åtminstone lite annorlunda.

Bild - 3
2016-02-11 GÖTEBORG Polisen i Göteborg har fått två av polisens totalt sju nya helikoptrar. Polisen i Göteborg har fått två av polisens totalt sju nya helikoptrar. De har bland annat utmärkta värmekameror. Per Lindqust, polis och helikopterpilot vid Polisflyget i Göteborg. Per Lindqust är rutinerad. Han arbetat vid Polisflyget i 26 år.
Bild - 4
Bild - 1
Bild - 2
Mest läst