Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Clarion
ARKIV/MONTAGE

Därför blev gästerna magsjuka

Efter en sluten middag på Clarion Hotel Post i Göteborg insjuknade en rad gäster – varav en stor del av dem tillhör Sveriges restaurangelit – i magsjuka. Nu har man lyckats spåra smittan.

Det var som de misstänkt från början, berättar Martin Wiholm, som är ansvarig för mat- och dryckesverksamheten på Clarion Hotel Post.

– Ostron är en känslig råvara, konstaterar han.

Det var den första söndagen i februari som det hölls en sluten middag för 230 gäster i samband med Sommelierernas Dag 2016. Bland de 230 kunde man finna den svenska eliten av krögare och restaurangfolk, och på menyn stod bland annat skaldjur. Eventet skulle få en oväntad eftersmak då flera av besökarna insjuknade i magsjuka.

LÄS MER: Sveriges restaurangelit magsjuka i Göteborg

Genast riktade man alltså blickarna mot ostronen, men helt säkra kunde de förstås inte vara från början – bland annat eftersom ostronen serverats på söndagen och flera insjuknat först på tisdagen.

– Det brukar gå fortare än så, säger Wiholm.

Clarion Hotel Post startade genast en utredning, berättar Wiholm, och tillsammans med Miljöförvaltningen och Smittskyddet i Västra Götaland har man nu kunnat spåra smittan till en ostronproducent i Frankrike. Det har även visat sig att det i tre andra städer i Sverige skett utbrott som detta. Även dessa har spårats till samma producent i Frankrike.

– Vi har dock inte fått något svar på varför de här ostronen blivit dåliga, säger Wiholm.

– Det vi vet är att man har lokaliserat det till Norovirus, alltså vinterkräksjuka.

Viruset, som är mycket smittsamt, har inte påträffats i samtliga provtagningar.

– Sannolikt är det därför inte alla här blev smittade, utan cirka 70 av 230, säger Wiholm, som själv klarade sig undan.

Gästerna kommer nu att få någon form av kompensation, och Wiholm konstaterar att det är skönt att få svart på vitt att det rörde sig om virus och inte bakterier, och att det inte kom från Posthotellet.

– Vi är glada att vi har hittat källan och att spårningen lyckats.

Mest läst