Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Därför bör du äta fiskolja

Fiskolja ger en tarmflora som skyddar mot bland annat inflammationer och viktökning. Mättade fetter som ister utvecklar i stället skadliga bakterier som ökar risken för både diabetes och inflammationer i tarmen.

Det framgår av en ny studie från Sahlgrenska akademin i Göteborg som övervakat ämnesomsättningen och tarmfloran hos möss som fått foder med samma energi- och fiberinnehåll – men baserat på två olika typer av fett.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Våra resultat visar att en kost med nyttiga fetter som kombineras med en viss sorts bakterier kan minska risken för att drabbas av sjukdomar som har med ämnesomsättningen att göra. Det öppnar också för möjligheten att skräddarsy kostråd med hänsyn till den enskilde individens egen tarmflora, säger professor Fredrik Bäckhed vid Sahlgrenska akademin på Göteborgs universitet.

Studien, som publiceras i Cell Metabolism, visar att möss som gått på fiskoljediet fick en ökad förekomst av nyttiga bakterier som bland annat reducerar viktökning och förbättrar sockeromsättningen. "Istermössen" fick däremot en ökad tillväxt av en bakterie som riskerar att ge tarminflammationer och en ökad insulinresistens.

När tarmbakterier från "fiskoljegruppen" i ett uppföljande experiment transplanterades till dem som matats med ister – och vice versa – kunde forskarna också se att tarmfloran och mössens hälsa på nytt förändrades.

– Det var förvånande att effekten var så märkbar. Ister och fiskolja tycks skapa helt olika bakteriefloror, trots att fodret som mössen fick hade samma energiinnehåll och samma mängd kostfiber. Därför är det viktigt att förstå hur den mat vi äter reagerar med tarmfloran och vilka bakterier som utvecklas, säger Fredrik Bäckhed.

Planer finns för fortsatta studier också på människor.

– Vi vill se hur människan påverkas av kostprodukter. Först i raden är hur vi reagerar på olika typer av fibrer, säger Fredrik Bäckhed.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.