Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 1

Därför är det fel att stryka rekorden

Ska vi stryka rekorden och börja om på nytt? Nej, inte förrän vi vet att nästa rekord kommer att slås av en ren idrottare. Ett första steg mot denna utopiska tanke är att få stopp på de evighetslånga pampväldena inom idrotten.

Lamine Diack, som nu pekas ut som hjärnan bakom korruptionen och mörkläggandena inom friidrotten, satt på sin post mellan 1999 och 2015. Makt korrumperar, som alla vet, och ju längre samma gubbe sitter på samma post – desto större är risken att denne gubbe kommer att börja missbruka sin makt.

Se på Sepp Blatter. Han klängde sig kvar vid makten i 17 år (ett mer ån Diack) innan sanningen kom ikapp. Det är en otroligt lång tid för en så viktig position. Gott om tid att odla vänskaper som övergår i pakter, som övergår i något väldigt smutsigt.

Lamine Diack, den 82-årige Senegalesen som styrde det internationella friidrottsförbundet ända tills han greps av polisen i november var uppenbarligen god vän med Vladimir Putin. Tillsammans har de sett till att dopade ryssar undkommit upptäckt och tillsammans har de sett till att berika både sig själva och sina lydigaste ja-sägare.

Putin, som för övrigt också suttit på toppen – antingen som president eller som premiärminister – sedan 1999. Ingen med intresse för mänskliga rättigheter eller demokrati kan säga att Ryssland blivit ett bättre land under denna tid.

Det finns tusen sätt att angripa problemet med dopning inom friidrotten, men det viktigaste måste vara att dess eget förbund står på rätt sida i kampen. Det har det uppenbarligen inte gjort, vilket är nog för att man ska känna en viss uppgivenhet.

Men det går ju inte att ge upp tanken på en ren idrott. Det finns förvisso folk som argumenterar för att dopningen ska släppas fri. På så vis har alla samma möjligheter och vi slipper spekulera i vem som fuskar, menar de. Men nej, det går ju inte. Det går bara inte. Vi kan inte tillåta att sönderdopade idrottsmonster vinner alla medaljer – bara för att dö av drogernas bieffekter när de är 45. Det är en omöjlig tanke.

Stryk alla rekord och börja om från noll, säger andra. Det är en mer sympatisk tanke – men den förutsätter att vi har fått stopp på fuskandet. Och det har vi ju verkligen inte. Om vi nollställer alla rekord i dag så kommer vi ändå att titta tillbaka om fem år och fundera på vilka rekord som egentligen känns ärliga.

Nej, vi måste börja på toppen. Ingen ska kunna vara ordförande i mer än, säg fem år. Och den idrottare som åker fast ska inte få en andra chans. Och de nationella förbund som inte gör allt för att hjälpa, i stället för att stjälpa, anti-dopningsarbetet ska stängas av.

Och Ryssland ska naturligtvis inte få deltaga i de olympiska spelen i augusti.

Plus

Som vanligt: Att de åker fast till slut, de fuskande pamparna.

Minus

Som vanligt: Att det dröjer så länge innan de åker fast, de fuskande pamparna.

Mest läst