Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Flyktingboenden_JL04
Två boenden har föreslagits i centrum, båda i Krokslätt.

Dämpat lugn vid centrummöte om flyktingboenden

Facit av mötet om temporära flyktingbostäder i stadsdelen Centrum: Oro och rädsla, men en mer tolerant inställning än i exempelvis Älvsborg och Billdal.

Nästan fullsatt i Johannebergskyrkan. Stadsledningskontorets direktör Sven Höper vädjade, kanske vis av erfarenhet från tidigare framträdanden:

- Kan vi undvika burop och i stället lyssna på och respektera andras åsikter?

Och i stort rådde ett dämpat lugn, åtminstone jämfört med hur det sett ut och låtit vid motsvarande träffar i västra och södra Göteborg.

Inom SFD Centrum har två boenden föreslagits, båda i primärområdet Krokslätt. Dels på en grönyta utefter Fridkullagatan, dels på den mindre Lilla Glasmästaregatan.

- Jag är positiv. Jag skulle dock vilja veta vilket tidsperspektiv det handlar om. När får vi våra nya grannar? undrade en av åhörarna.

Den frågan, som tycktes viktig för de närvarande, fick inget svar utan svävade bort i ett akademiskt bygglovs- och överklaganderesonemang.

En man var trött på bristen på raka, konkreta besked:

- Jag vill veta vilket antal människor som är tänkta att bo i respektive modulboende och hur många, hur höga och hur stora byggnader det blir?

Inte heller där förmådde tjänstemännen räta ut några frågetecken.

Liksom på tidigare platser fanns en ängslan inför ålders- och könsfördelning på nya invånarna i stadsdelen. Säkerhetsaspekten aktualiserades på nytt.

- Om det var ensamkommande flickor eller nyblivna mammor som kommit, då hade det inte varit något problem alls, som en man uttryckte saken.

Det fanns också de som hade diametralt motsatta funderingar:

- Hur kommer polisen att arbeta för att inte rasister ska skada dessa människor, de unga killar, som flytt hit, sade en yngre kvinna.

Till skillnad från i Älvsborg och Billdal föreföll inte flyktingmotståndet, under allmänhetens frågestund, så organiserat.

Flera av mötesdeltagarna hade i stället resursfördelningsfrågor, där studentbostäder och platser inom äldreomsorgen efterlystes:

- Vi har 400 gamla som står i kö för ett boende. När blir dom extraordinära? undrade en man.

Efter gårdagskvällens Centrum-information fortsätter kommunens tjänstemän jakten på platser lämpliga för temporära bostäder.

Av det dussin som initialt föreslog har flera strukits från listan.

- På sikt kommer vi behöva ännu fler än de tolv som vi tittade på från början. Letandet pågår, förklarade fastighetskontorets chef Magnus Sigfusson.

Mest läst