Dödlig lavin på Everest

ANNONS
|

De tolv som har bekräftats döda är samtliga nepalesiska sherpor, säger Dipendra Paudel Nepals på turismdepartement.

De hade tidigt på morgonen gett sig av för att fixera utrustningen som klättrare sedan använder för att ta sig uppåt.

Tre nepalesiska guider skadades och flera saknas, enligt departementet. Snöskredet är det största som drabbat Everest den här klättringssäsongen.

Turismdepartementet har beviljat 334 utlänningar tillstånd att bestiga berget den här säsongen.

Säsongen pågår vanligtvis till slutet av maj, då regn, blåst och molnighet hindrar fortsatt bergbestigning.

Lavinen på världens högsta berg gick klockan 6.30 lokal tid i morse, i ett område kallat popcorn-fältet. Det är strax under Camp 2, 6 400 meter över havet. Baslägret för klätterverksamheten ligger på 5 300 meters höjd.

ANNONS

Många klättrare är nu samlade i området, inför säsongens kulmen om några veckor. Av väderskäl är maj en bra tid att försöka nå toppen.

Enligt en expert AFP talat med är det lavinen den dödligaste sedan människor började bestiga Everest.

Martin Letzter, som besteg Everest 2006, säger att den södra rutten, på Nepalsidan där lavinen gick, är mer utsatt för ras och laviner än den norra rutten, som går från Tibet.

-På de här bergen så utsätter man sig alltid för en viss risk när man går på de här rutterna. Speciellt på de södra.

Han och hans kollega besteg berget från den norra sidan, men besökte även baslägret på den södra sidan.

-De nepalesiska sherporna och guiderna utsätter sig för betydligt större risker än de västerländska klättrarna, säger han till TT.
-De befinner sig utanför lägren under betydligt längre tid i och med att de arbetar där. De säkrar upp och de rör sig upp och ner för berget för att frakta utrustning åt klättrarna, säger Martin Letzter, och tillägger att de därmed är mer exponerade för passager där risken för laviner, ras och sprickor finns.

Den norske bergsklättraren Geir Jostein Horten beskriver i ett sms till vg.no hur han ser helikoptrar flyga ner döda till baslägret:

-Dessvärre har det ännu en gång gått hårt ut över sherporna. Ingen från väst är död eller skadad såvitt jag vet, men ett par fick springa för livet för att komma undan. Vi skulle faktiskt ha varit där uppe, men det tog en dag extra att få upp all utrustning.

Enligt vg.no ska lavinen ha gått vid Khumbu-isfallet, en av klättringens farligaste passager, nära läger ett. I baslägret finns hundratals internationella klättrare och runt 400 lokala sherpor väntar på att försöka bestiga berget. Av dessa är fem norrmän, enligt vg.no.

Den moderna epoken med äventyrssinnade människor på världens högsta berg inleddes på allvar 1953, då nyzeeländaren Edmund Hillary och nepalesen Tenzing Norgay blev först på toppen.

Sedan dess har över 4 000 personer, varav drygt 20 svenskar, tagit sig upp. Många fler har klättrat på berget utan att ta sig till toppen.

ANNONS

Enligt Reuters har ungefär 250 människor dött i sina försök att nå Everests topp.

ANNONS