Barnmorskan Nina Söderlund väntar sitt första barn. Hon och sambon Magnus Sjöbäck vill helst föda i Varberg. Där tycker de att miljön är betydligt mer trivsam än på Östra, där Nina jobbar till vardags.
Barnmorskan Nina Söderlund väntar sitt första barn. Hon och sambon Magnus Sjöbäck vill helst föda i Varberg. Där tycker de att miljön är betydligt mer trivsam än på Östra, där Nina jobbar till vardags.

Därför väljer barnmorskan att föda i Varberg

ANNONS
|

Sedan sin examen för två år sedan jobbar Nina Söderlund som barnmorska på specialförlossningen och special-BB på Östra. Hon trivs bra, men när hon själv blev gravid började hon och sambon Magnus Sjöbäck ändå fundera på var de ville föda.

- Vi kände till förlossningsavdelningarna i Göteborg, så vi åkte och tittade på Borås och Varberg. Jag blev väldigt positivt överraskad av Varberg. Det var häpnadsväckande trivsamt och lugnt, säger Magnus Sjöbäck.

Nina Söderlund håller med. Både förlossningen och BB i Varberg gav ett välkomnande intryck.

- När man kom in på sjukhuset var det en stor målning av en bebis som låg i livmodern, och navelsträngen gick sedan hela vägen bort till dörren in till förlossningen. Därinne kändes det fräscht och det var trivsamma färger. Det var inte lika mycket sjukhuskänsla som på Östra och Mölndal, säger Nina Söderlund.

ANNONS

Hon fick intryck av att det finns större chans att personalen är mer närvarande i Varberg, till exempel att en barnmorska och/eller undersköterska finns i rummet under hela förlossningens aktiva del.

- En av mina få rädslor inför förlossningen är att jag inte ska kunna släppa kontrollen, och jag tror att det blir lättare att göra det om jag har personal närvarande. Vi barnmorskor kämpar för att ge kontinuerligt stöd till patienterna, för vi vet hur viktigt det är. Det kan vara viktigare än smärtlindring, säger Nina Söderlund.

Just personalnärvaron och lugnet har betytt mycket för henne i valet av förlossningsklinik.

- Man vet hur viktigt det är för den födande kvinnan med lugn och kontinuerligt stöd från personalen, det ökar chansen för att paret ser den här stora livshändelsen som positiv.

Ytterligare en sak som avgjorde för Nina och Magnus är att i Varberg får alla par ett familjerum efter förlossningen, där båda föräldrarna får stanna kvar ihop med bebisen.

- I Göteborg är det inte säkert att man får ett enkelrum eller att partnern får stanna kvar, även om man är förstföderska och ska bli prioriterad. Det är ett sådant tryck att det inte finns någon garanti för det. I Varberg är man garanterad att partnern får stanna kvar, vilket jag kan tycka borde vara en självklarhet överallt, säger Nina Söderlund.

ANNONS

Hon framhåller att det finns många fördelar med att föda på sin arbetsplats också: Kollegernas kompetens och en avancerad neonatalavdelning. Men Nina Söderlund tycker inte att det känns osäkert att föda i Varberg, som saknar en specialistvårdavdelning för barn.

- Den barnmorska som höll i visningen på Varberg gav ett tryggt intryck. Om allt är normalt under graviditeten är det väldigt ovanligt att man efter förlossningen behöver transportera iväg barnet till en neonatalavdelning.

FAKTA: Hallands sjukhus Varberg

Under 2013 skedde 1 984 förlossningar vid Hallands sjukhus i Varberg. 18 procent av kvinnorna kom från andra län. Av dessa hade den absoluta merparten aktivt valt Varberg, en mindre del skickades dit på grund av platsbrist på andra sjukhus.

Fem år tidigare, år 2009, skedde 1 906 förlossningar i Varberg. 13 procent av kvinnorna kom då från andra län.

ANNONS