Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Cyklar mot cancer

Klockan ett på lördagen inledde Stefan Manning ett 24-timmars cykelpass. Tillsammans med 600 motionärer svettas han just nu i kampen mot bröstcancer.

Under oktober månad pågår kampanjen Rosa bandet, en insamling för forskning kring bröstcancer. Den enskilt största webbinsamlaren är den Göteborgsbaserade gruppen Rosa dygnet, som de senaste fem åren arrangerat ett dygn av träning för att dra in pengar. I fjol samlade man in 200 000 kronor, ett resultat man hoppas slå i år.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Allt började 2007 när Maria Götesdotters mamma diagnosticerades med sjukdomen.

– När man står bredvid känner man sig hjälplös. Rosa dygnet blev en kanal där jag kunde göra något vettigt, säger hon.

Efter en friskförklaring kom sjukdomen tillbaka till Marias mamma. Hon avled för ett och ett halvt år sen.

– Det är klart man kände för att ge upp. Men samtidigt vill man rädda andra mammor. Nån gång måste ju skiten lösas, säger en märkbart rörd Maria Götesdotter.

I år arrangeras Rosa dygnet på Sportlife exclusive gym i Göteborg. Drygt 600 deltagare håller gymmet svettigt från klockan 13 på lördag till 13 på söndag. Pengarna samlas in via sponsrad försäljning och betal-sms. 60 cyklar har även gått att köpa för 2 000 kronor styck. Personerna som betalat får sedan använda cykeln fritt under dygnet.

En av dem som köpt en cykel är Stefan Manning. Ultralöparen deltar för femte året i rad, och tänker utnyttja sina 24 timmar maximalt.

– Det andra året körde jag alla 24 timmar utan en enda paus. Det gör jag aldrig om. Jag räknar med att kliva av var fjärde timma. Det blir in på toaletten och sen upp på cykeln igen, säger han.

Stefan Manning förlorade bägge sina föräldrar till cancer. Nyligen diagnosticerades dessutom hans syster med bröstcancer.

– Jag gör det här för att jag kan. Med ett sånt lidande, vad fan är 24 timmar på en cykel då? Kan man bidra och samla in pengar så ska man det. Dessutom älskar jag att träna, så för mig är det en win-win-situation, säger han.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.