Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1
Joacim Nyman vid fjolårets cykelfestival.

Cykelfestivalen satsar stort

I dag är det cykelfestival i Göteborg. Femte gången gillt och arrangörerna hoppas att Göteborgs cykelfestival skall bli lika stor som den i Portland.

- Portland var en bilstad som alla andra amerikanska städer, säger festivalgeneralen Helena Bergendahl. Nu har det blivit en verklig cykelstad men en gigantisk cykelfestival som dominerar hela staden.

Cykelfestivalens lokala epicentrum är Lagerhuset vid Järntorget. Där blir det filmer, föreläsningar, utställningar, cykelturer, loppis, fest och tävlingar.

–vi hoppas att Göteborgs cykelfestival blir en återkommande mötesplats för alla oss som har cyklar och cykling som passion, säger Bergendahl.

Swapmeet klockan 12

Från klockan 12 är det swapmeet och loppis på Lagerhusets terrass.

- Ta med skrotlådan och kom hem med pengar på fickan eller tvärtom, en massa grejer du inte visste att du behövde, säger Bergendahl.

Cykelköket, som tidigare i år gjorde succé på Chalmers genom att ge bort cyklar, är med i år. Hit kan man komma med sina gamla barncyklar och byta till en annan barncykel i en annan storlek. De finns folk som hjälper till att göra i ordning obättre begagnade cyklar.

Bromptonloppet går av stapeln klockan 14: kostymer och tweed och klänningsklädda cyklister på hopfällbara cyklar med små hjul.

Man kan anmäla sig på plats. Det finns ett fåtal antal cyklar att låna om man inte har en egen Brompton. Första pris är resa till VM i England.

Det blir också debatt mellan den cyklande stadsarkitekten Björn Siesjö, cykelpendlaren Jonas Ransgård (M) och kommunalrådet Marina Johansson (S) som enligt rykten cyklat och skall cykla Vätternrundan.

Mest läst