Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 3

Cykelboom i Göteborg

Göteborgarna är ute och cyklar – alltmer. Utlåningen av cyklar i Styr & Ställ-systemet ökade med 70 procent under första halvåret.

Enligt en färsk analys från trafikkontoret cyklar göteborgarna mer och mer. Och Styr & Ställ står för en stor del av ökningen.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Cyklandet mäts vid 19 stationer på cykelbanor i staden.

- I snitt har cyklandet i stan ökat med runt tio procent på ett år, och på de stora lederna, som Götaälvbron, Redbergsvägen och Skeppsbron, är ökningen uppemot 20 procent, säger Karin Björklind, analytiker på trafikkontoret till kommunens nyhetssajt Vårt Göteborg.

Siffrorna är dock ungefärliga. Det finns ju cyklister på fler ställen än vid mätstationerna.

- Vi har lite dålig detaljkunskap om cyklismen inne i bostadsområdena, säger Karin Björklind.

Hon vågar dock dra vissa slutsatser.

– När vi väger samman all statistik har vi kommit fram till att det rör sig om mellan 75 000 och 100 000 cyklister inne i stan en normal veckodag.

Göteborg investerar årligen runt 50 miljoner kronor för att öka framkomligheten för cyklister. Under den pågående Trafikantveckan finns det så kallade Cykelhuset utanför Stora Teatern. Där kan alla lämna åsikter i en förslagslåda. Trafikkontoret har totalt fått in 2 500 förslag de senaste ett och ett halvt åren.

Ett förslag som läggs fram av många är att utöka verksamheten med Styr & Ställ-cyklar, bland annat till Hisingen. Något som är på gång.

– I dag finns runt 1 000 cyklar på 58 stationer. Under första halvåret i år lånades de 140 000 gånger. Det är en ökning med 70 procent jämfört med första halvåret 2012, vilket är fantastiskt roligt. Det pågår nu en utredning om ett lånecykelsystem på Hisingen, säger Eva Eriksson, marknadskoordinator på trafikkontoret.

Bild - 2
Mest läst