Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1

Cwejman: Public service är problemet - inte Dirawi

Publice service signalerar tydligt sitt ointresse för frågan om (o)politisk balans, skriver Adam Cwejman.

Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

SVT väljer med Gina Dirawi en julvärd som spridit rasistiska konspirationsteorier om judar. Det ligger långt tillbaka i tiden och är något som Dirawi bett om ursäkt för.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Alla människor gör misstag. Men lek med tanken att en framskjuten SVT-profil skulle gett uttryck för rasism mot romer och därtill upprepade gånger hyst kontroversiella politiska ståndpunkter. Skulle den personen anses vara lämplig att fronta en av SVT:s tyngsta produktioner?

Läs också: Jan Andersson: Vad är egentligen problemet?

Det är Public service (PS), inte Dirawi som person, som bör vara föremål för diskussion. De rasistiska troll som de senaste dagarna haft synpunkter på vilken etnisk eller religiös bakgrund SVT-anställda har borde hålla truten.

Inte nog med att de sprider sin vidriga rasism offentligt, de skymmer dessutom sikten för en välbehövlig debatt om PS politiska viktning.

För en sådan diskussion behövs. De fall av ideologiska övertramp som PS fått handskas med under de senaste åren har nästan utan undantag handlat om personer med åsikter som kan placeras till vänster på den politiska skalan.

Den gemensamma nämnaren för PS-medarbetarna som på något sätt uttryckt sig olämpligt, rasistiskt eller ideologiskt, är att de gjort det utifrån ett – för att tala maktkritiska – underifrånperspektiv.

För PS tycks det då lättare att ursäkta eller visa förståelse för övertrampen. Naturligtvis sker detta enbart med åsikter som i någon bemärkelse redan är ”normaliserade” inom PS. Det är fråga om en sorts ontologisk närsynthet.

SVT:s vd Hannah Stjärne gjorde det till sitt första, och enligt egen utsago, viktigaste beslut att befrämja mångfalden och då i synnerhet den etniska mångfalden på SVT. Detta i sig är ett ideologiskt ställningstagande som med självklarhet förespråkas.

Behrang Miri, Lena Sundström, Alexandra Pascalidou, Kakan Hermansson, Lina Thomsgård och Henrik Schyffert har alla tydlig politisk hemvist. Det kanske inte är uppenbart för cheferna på SVT och SR som gett dem uppdrag för PS. Men betydligt lättare att se om man, som undertecknad, inte delar dessa personers ideologiska utgångspunkter.

Gina Dirawi får driva precis vilka politiska frågor hon vill. Det får däremot inte Public service, varken direkt eller indirekt genom sina anställda. Genom en mycket långt gången tolerans för vissa av sina anställdas politiska ställningstaganden har PS tydligt signalerat ointresse för frågan om politisk (o)balans.

Mest läst