Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 1
- Det gäller att hitta finansieringsmöjligheter, säger Grävande journalisters Nils Hanson.

Cwejman: Journalister gräver sin grav

Tillvaron är inte enkel för journalister. Mediebranschen kämpar med lönsamheten samtidigt som konkurrensen är stenhård. Och även om flera medier har det svårt har inte det offentliga samtalet blivit mindre, snarare tvärtom.

Dessutom har allt fler organisationer, företag och myndigheter skaffat sig stora kommunikationsavdelningar.

Därför är det kanske inte så konstigt att "Föreningen grävande journalister", som anordnar ett seminarium i Göteborg i april, har ingått ett sponsoravtal med Göteborgs stad. För 107 000 kr får kommunen bland annat ”använda sig av sponsringssamarbetet i marknadsföring och/eller intern/extern kommunikation”.

Det är nättidningen Spanaren som har granskat avtalet och relationerna mellan föreningen och Göteborgs Stad.

Det är såklart bekvämt för en stad med flera korruptionsskandaler att köpa sig trovärdighet genom att låna "Föreningen grävande journalisters" namn och varumärke.

Trenden bland kommuner är att öka antalet kommunikatörer och ogenerat använda sina ekonomiska muskler för att bättra på sitt rykte och varumärke. Att det råder en ekonomisk asymmetri mellan journalister och offentligheten utnyttjas fullt ut av kommunerna.

”Hade du frågat mig för 20 eller 30 år sedan hade jag nog varit väldigt kritisk. Men det gäller att hitta finansieringsmöjligheter”, säger Nils Hanson till Spanaren (27/1). Hanson är aktiv i Grävande journalister och till vardags chef för Uppdrag granskning.

I en mening erkänner han att han hyser tvivel gällande avtalet, samtidigt som han erkänner att finansieringsmöjligheten ändå övertrumfar.

Det är förståeligt att "Föreningen grävande journalister" vill ha pengar. De vill, precis som alla andra, att verksamheten ska gå runt.

Men denna typ av samarbeten undergräver det journalistiska oberoendet. Det skapas osunda beroendeförhållanden.

Och om det är något Göteborg har för mycket av så är det alltför kletiga relationer mellan maktpoler som bör hålla varandra på armlängds avstånd.

Mest läst