Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
g
På den plats där MK Pionjär tidigare körde motocross kommer Veidekke att bygga 270 hus med planerad start till sommaren.

Crossbana blir bostäder i het dispyt

Efter drygt tio år av diskussioner och överklaganden börjar snart bygget av 270 bostäder i Balltorp – på den plats där crossklubben MK Pionjär tidigare höll till.

– Det känns som ett väldigt bra läge. Centralt men ändå nära natur och parkområden med miltals av stigar, säger Hans Östling, projektledare för byggbolaget Veidekke som ska bebygga området.

Få platser i Mölndal har omskrivits så mycket som den där motocrossklubben under 50 år hade bana och klubbhus, granne med golfklubben Hills.
 

Till en början handlade tvistefrågan om var MK Pionjär skulle få en ersättningsbana – ett arbete som ännu inte resulterat i någon lösning. Överklaganden följde i flera vändor innan Mölndals stad hade fått detaljplan och avhysning godkända.

Därefter följde en strid mellan de byggföretag som varit med och tagit fram detaljplanen, och som därmed hoppades få bygga, och kommunledningen. En strid som slutade med att marken såldes för 40 miljoner kronor till Veidekke.

– Det var ett jobbigt sår att ärva. Ärendet var fruktansvärt infekterat, men nu har vi kommit till vägs ände vad gäller den marken och vi försöker verkligen hjälpa MK Pionjär i den mån vi kan, säger kommunstyrelsens ordförande Marie Östh Karlsson (S).

270 bostäder, mestadels hus på 140–200 kvadratmeter, samt ett 80-tal lägenheter ska uppföras. Försäljningen av de första 76 husen startar i mars och förhoppningen från Veidekkes sida är att bygget ska börja till sommaren, med inflyttning vid årsskiftet 2017–18.

– Vi har redan 1 400 intresserade och det utan att vi haft någon särskild marknadsförning, säger Hans Östling.

Vad kommer husen att kosta?
– Jag önskar att jag kunde säga det, men vi kommer inte sätta priset förrän några dagar innan försäljning. Det handlar om rätt stora hus, så de kommer nog att kosta en del. Priset kommer dessutom att vara olika beroende på storlek, tomt, läge och efterfrågan.

Om intresset håller i sig tror Hans Östling att området kommer att stå helt färdigt omkring år 2021.

– Men det beror förstås på hur fort vi kan sälja husen och om bostadsmarknaden fortsätter att locka köpare som den gör i dag.

Även Marie Östh Karlsson ser fram emot mer bebyggelse i området.

– Det kommer bli jättefint när det är klart. Balltorp är ett fint område och jag hoppas man kan förtäta där mer med andra typer av bostäder, exempelvis hyreslägenheter.

Och vad gör ni för MK Pionjär i dag?
– I Lindome kan det bli aktuellt med en bana för knattecross och kanske mindre motorcyklar, men det finns inte någon möjlig placering för en stor crossbana i Mölndal i dagsläget. Men vi fortsätter jobba med frågan ur ett regionperspektiv.

270 bostäder, mestadels villor samt cirka 80 lägenheter, ska byggas i Balltorpsområdet i Mölndal.

Försäljningen startar i mars, bygget drar i gång till sommaren och de första husägarna förväntas kunna flytta in vid årsskiftet 2017–18.

I området ska även en park på 50 000 kvadratmeter anläggas innehållande bland annat motionsslinga, damm och mötesplatser.

Mest läst