Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Conchita vann Eurovision

Vilken kärlekschock! Conchita Wurst från Österrike vann över Europa med sin mäktiga ballad. Sverige kom på en hedrande tredje plats.

- Den här kvällen tillhör till alla som tror på en framtid med fred och frihet. VI är enade och vi är ostoppbara, sade en mycket tagen Conchita Wurst direkt efter vinsten.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Många hade frågat sig om Österrikes tjusiga skäggdiva skulle vara för kontroversiell för Europa. Men efter torsdagens semifinaltriumf seglade Conchita Wurst upp som en av de absoluta favoriterna.

Protestlistor mot Österrikes bidrag

Alla pratade om hennes storslagna framförande av den Bond-doftande Rise like a phoenix. Samtidigt skrevs protestlistor, bland annat i Ryssland, mot Wursts framträdande.

ESC ska vara fritt från politik, men när Ryssland gick vidare från torsdagens semifinal buades deras artister ut av publiken. En av de tre programledarna, skådespelaren Pilou Asbæk, stoppades av arrangören från att bära regnbågskläder som en markering mot homofobi och rasism.

Sverige med i toppstriden

Finalen blev en strid mellan de bidrag som pekats ut som favoriter i förväg: Österrike, Nederländerna, Armenien, Sverige och Ungern. Sverige var med i toppstriden hela tiden. Men när hälften av rösterna hade lämnats drog Österrike ifrån i toppen.

Till slut vann Conchita Wurst med 290 poäng, följd av Nederländernas The Common Linnets med 238 poäng och Sanna Nielsen med 218 poäng.

Sanna Nielsen tagen av publikresponsen

Sanna Nielsen, som hade startnummer 13, gjorde sitt bästa framträdande hittills i finalen. Utan minsta tvekan levererade hon bidraget Undo med samma pondus och elegans som under alla repetitioner och semifinalen i tisdags.

Publikens respons under framträdandet var nästan lika storslagen. Allsången hördes ut i sändningen och när Sanna Nielsen hade tagit den sista tonen brast hon ut i ett "thank you" och såg påtagligt rörd ut.

Ekorrhjul och kvinnor som kärnade smör

Årets tävlande bidrag bjöd på många fantasifulla scenshower. Ukraina gick ut hårt med låten Tick-tock, där sången fick hjälp på traven av en dansare som gjorde cirkuskonster i ett ekorrhjul.

Sedan följde bland annat spel på cirkelrunt piano (Rumänien), bystiga kvinnor som kärnade smör (Polen), tvillingar med hopflätade hår (Ryssland) och housesnubbar som hoppade studsmatta samtidigt som de sjöng (Grekland).

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.