Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Clinton: USA vidtar åtgärder

USA:s utrikesminister Hillary Clinton sade med återhållen vrede i rösten på måndagen att avslöjandet av konfidentiellt material underminerar USA:s möjligheter att arbeta tillsammans med andra länder, och hon beklagar djupt att material som skulle förblivit internt nu har offentliggjorts.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Clinton karaktäriserade läckorna som "en attack på det internationella samfundet".

Clinton, som talade i Washington, sade också att USA nu vidtar "målmedvetna åtgärder" för att ställa de till svars som har "stulit" informationen.

Hillary Clinton lovade att försöka förhindra framtida läckor. Samtidigt konstaterade hon att läckorna understryker att det finns en stor oro runt om i världen för Irans kärnenergiprogram.

Strax innan dess meddelade USA:s justitieminister Eric Holder att en förundersökning om brott har inletts i frågan.

-Det pågår för närvarande en brottsundersökning i det här fallet.

Eric Holder sade att både justitie- och försvarsdepartmentet arbetade med undersökningar om Wikileaks.

-Det här är inte bara vapenskrammel, svarade Holder på en fråga från en journalist om vad för slags process man avsåg driva mot Wikipediagrundaren, den 39-årige australiern Julian Assange, som för närvarande tros befinna sig någonstans i Europa.

Storpolitiska överväganden, pikanta detaljer och rena elakheter - den läckta amerikanska diplomatposten är kittlande.

Men experter menar att USA kastats in i en djup diplomatisk kris - och därmed hela världen.

-Jag tror att det först och främst är en kris för amerikanska UD men sedan också för diplomatin i världen i stort, säger Fredrik Lindvall, säkerhetspolitisk analytiker på Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI).

Fem mediebolag - amerikanska The New York Times, tyska Der Spiegel, brittiska The Guardian, spanska El Pais samt franska Le Monde - har av sajten Wikileaks fått tillgång till de drygt 250 000 läckta amerikanska dokumenten med känslig diplomatpost, en del klassad som hemlig.

Där finns pikanta och i varierande grad nedsättande omdömen om Tysklands förbundskansler, Italiens och Storbritanniens premiärministrar samt presidenterna i Afghanistan, Ryssland och Frankrike. Bland många andra.

Men där finns också mycket känslig storpolitik, som att Saudiarabiens kung tjatat på USA om att attackera Iran. Där finns tvivel om Nato-allierade Turkiets pålitlighet, om andra tunga överväganden kring Iran, Kina, Nordkorea, Israel, Irak och Pakistan samt att USA-diplomater beordrats utföra spionliknande uppdrag och även granska FN:s ledning.

Enligt uppgift ska 819 av dokumenten beröra Sverige, men de fem mediebolagen har ännu inte publicerat några detaljer kring dessa.

Utrikesminister Carl Bildt (M) ser risken att diplomatins möjligheter nu minskar och att världen blir en farligare plats.

Lindvall delar den bedömningen:

-Det finns en väldigt stor oro i diplomatiska kretsar och den är definitivt befogad.

USA måste nu ta hand om akuta problem med bland annat samband, personer som bränt förtroenden samt tappad politisk och ekonomisk tillit. USA riskerar att tappa kraft på många områden. Och därmed kan också processerna i världen tappa fart, menar Lindvall.

-Det är klart att det här kommer att ta på USA:s förmåga att driva saker och ting.