Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Clara Mannheimers familj är göteborgare sedan generationer, själv bor hon i Stockholm. ”Jag flyttar aldrig tillbaka. Det blåser så förjävligt på vintern.”

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Clara Mannheimer basar över kulturmiljonerna i SVT

  Hon har hyllats för program som Elbyl, Kobra och Rebecca & Fiona. Nu blir Göteborgsfödda Clara Mannheimer ny toppchef på SVT, med makt över kultur- och evenemangsutbudet.

  Clara Mannheimer ursäktar sig inför intervjun att hon inte har så mycket visioner att presentera än. Den här hösten går hon bredvid för att lära sig jobbet som programbeställare för kultur- och evenemang på SVT.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Men när vi träffas i Stockholm visar det sig att hon har tänkt en hel del på vad hon vill göra när hon blir en av de mäktigaste personerna inom public service.

  Vad går jobbet ut på?

  – Tidigare har jag gjort tv-program och utvecklat programidéer, sedan har jag gått upp till programledningen och bett om pengar från en beställare. Nu kommer jag sitta i programledningen som delar ut pengar. Och tänker ut visioner och mål för vad kulturutbudet på SVT ska vara.

  Du får jättemycket mer makt. Hur känns det?

  – Helt fantastiskt. Jag har inte tagit det här jobbet för att jag tycker att det är jätteroligt att fylla i Excel-ark, vilket också kommer att bli en del av mitt jobb. Men med pengar får man en möjlighet att påverka.

  Vad ska man komma med för programidé för att du ska gå igång?

  – Jag går igång på folk som verkligen vill berätta någonting. Man kan ha hittat en jättebra musiker som man vill göra ett program om. Då är det väl bättre att lyssna på musikerns skiva? Man måste ha något att berätta också.

  Vad kommer du att säga nej till?

  – Förhoppningsvis … usch, nu är jag ute på hal is. Såhär: När tiden är knapp och idéerna är bra är det lätt att säga ja till 70 procent killar. Men jag kommer tacka nej till ett killcentrerat helvitt utbud som enbart är påhittat på Södermalm i Stockholm.

  I min värld hade du världens bästa jobb när du var chef för Kobra. Varför slutade du där?

  – Jag var där i fem år och gjorde hur många program som helst, runt 110 stycken. Vid en tidpunkt kände jag att det fanns utrymme för mig att fantisera om andra grejer. Då förtjänade mina medarbetare att få en ny chef.

  SVT har satsat på att gifta traditionella kulturämnen med bred underhållning, som i Maestro och Konstkuppen. Är det rätt väg att gå?

  – Ja, det tror jag.

  Varför?

  – Om de hade uteslutit andra program hade det varit en annan sak. Men i och med att vi har fått mer utrymme för kulturprogram så tycker jag att det är helt rätt ambition att försöka nå utanför de givna kulturcirklarna.

  Betyder det att Konstkuppen kommer tillbaka?

  – Det har jag inte hunnit ta något beslut om, haha. Jag vet inte. Det är skitsvårt att göra tv. Man kan diskutera om vi lyckades göra ett tillräckligt bra program, men jag tycker att Konstkuppen är en jättebra idé och jag är absolut säker på att vi ska fortsätta på inslagen väg. Att göra kultur tillgängligt för många fler människor är en av våra viktigaste uppgifter.

  Säg ett program som du uppskattar i en annan svensk kanal!

  – Just nu tittar vi jättemycket på Hela Sverige bakar därhemma. Idol är roligt, men det är först i år som mina ungar har klarat av att se det, för de har blivit så upprörda över vad som sägs och tycker så synd om dem som blir utskrattade. Senast i går kväll satt jag uppe och kollade på Svenska Hollywoodfruar.

  Hur tittar du på tv?

  – Min man säger att jag är helt störd och jobbig att titta på tv med. Jag sitter och kommenterar ”Men varför använder de den vinkeln? Gud, nu måste de väl klippa?” Hemskt. Men man blir väl sån när man jobbar med tv.

  Har du webb-tv-tjänster som Netflix också?

  – Jag skaffade Netflix häromdagen, men vet du jag köper boxar. Kan du tänka dig så omodernt.

  Du har sjösatt en del webb-serier, som Rebecca & Fiona och Danne & Bleckan. Kollar du inte sådant själv?

  – Jo, det gör jag. Om jag och min man ska slappa i soffan ser vi tv-serier och dokumentärer. Men jag ser mycket tv på nätet för att hålla koll.

  Vad är du mest stolt över i ditt yrkesliv?

  – Att jag har vågat tänka om och prova nya saker. Jag har tagit en del ganska drastiska beslut.

  Som?

  – Att jag vågade bli så arg och sur efter att Elbyl lades ner att jag sadlade om helt. Jag kände mig desillusionerad och tog konsekvenserna av det, läste en magister i bistånd och gav mig ut i världen och jobbade med biståndsfrågor. Sedan vågade jag ta mig an chefskapet på Kobra trots att jag inte hade jobbat speciellt mycket med tv. Att jag vågar ta det här jobbet. Men du kanske ville ha något mer konkret?

  Nejdå.

  – Jag kan säga såhär: Jag är sjukt stolt över de två webb-serierna du nämnde nyss. Vi gjorde någonting utan en förlaga och det är jag stolt över. För det är svårt att tänka nytt.

  Jag har hört att du blev väldigt arg när du inte fick Stora journalistpriset för Danne & Bleckan?

  – Haha, Gud vad pinsamt. Alltså såhär: Jag gick runt där på Stora journalistpriset och såg hur alla andra förlorare var glada och nöjda. Men jag kände ingen glädje, jag var bara besviken. De två killarna som vi hade porträtterat släppte in oss i sina liv. Man kanske inte tror det för de ser så coola ut i serien. Men föreställ dig vilken insats det är att sitta och berätta hur man har vuxit upp i misär, att man inte kan vara stolt över var man kommer ifrån. De bjöd in oss fullt ut på ett helt annat sätt än vad jag är beredd att göra för dig. Jag ville åka ut till Högdalen med priset och säga ”Fatta vad det betyder att ni berättade!”.

  Du hade laddat för det?

  – Ja, och jag blev så sjukt besviken. Om ett pris ska vara värt något måste man väl för fan vara besviken för att man inte får det?

  Det kanske är dags att återuppväcka Elbyl?

  – Ja! Jag satt och tänkte på det på bussen hit, faktiskt. Jag kommer direkt från ett möte med en kille som är svensk men inte klassiskt blond och blåögd. Han berättade hur mycket Elbyl hade betytt för honom när han växte upp och gick i skolan i ett klimat med Ny Demokrati, som på många sätt liknar det klimat vi har i dag med Sverigedemokraterna. Han sa exakt samma sak som du. Det enda jag kan säga är att det är en jättebra idé. Men det ligger nog under samhällsbeställaren.

  .

  Clara Mannheimer
  Fullständigt namn: Clara Johanna Mannheimer.
  Ålder: 45.
  Yrke: Journalist.
  Bor: I Enskede.
  Familj: Barnen Norah 9 och Irma 11, partnern Andrés Jato.
  Karriär: Chef-redaktör på Nöjesguiden, reporter på tv-programmet Elbyl, programledare i radions Studio Ett, projektledare och producent på SVT med bland annat Kobra under sina vingar. Har en magister i humanitärt bistånd och har bott tre år i Sarajevo.
  I väskan: ”Jag har två handväskor som är fulla med skräp.”
  På nattduks-bordet: Böcker. ”Har just köpt Schibbye & Perssons bok och har nyss läst en fantastiskt rolig bok av Tina Fey.”
  Favoritappar: Facebook och Instagram. ”Inga spel. Jag fattar inte när folk har tid att hålla på med spel.”
  Mer: Ja, hon är släkt med Anna Mannheimer. De är kusiner.
  Aktuell: Tillträdande program-beställare för kultur och evenemang på SVT.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.