Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Clara Henry fixar uppsnack och eftersnack

180 000 prenumeranter på Youtube skojar man inte bort. SVT fattade grejen och gjorde videobloggaren Clara Henry från Landvetter till ny programledare för Melodifestivalens webbsändningar.

19-åriga Clara Henry är en av landets populäraste videobloggare och har en egen talkshow på Kanal 5 Play. Hon följer i fotspåren på publikfavoriter som Gina Dirawi och William Spets, som båda gjort kometkarriärer med egna videobloggar som startpunkt.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

På lördag klockan 15.45 gör hon sitt livs första direktsändning, som programledare för Uppsnack på SVT Play. Direkt efter tävlingarna kommer hon också att leda programmet Eftersnack där hon intervjuar de artister som gått vidare.

Clara Henry är från Landvetter men bor inneboende tillsammans med sin pojkvän i Stockholm. Vi träffar henne där och hon berättar fnissande hur hon var ute och skulle filma hipsters på Söder som om hon gjorde ett naturprogram och omedelbart hittade några som bredvilligt visade upp både tygkassar, sotarmössor och medhavda surdegssmörgåsar.

- Det gick mycket lättare än jag trodde. Men Nytorget är förstås deras naturliga miljö, säger hon.

Förklara din stil för någon som inte sett din videoblogg!

- I grund och botten är jag komiker, eller försöker i alla fall vara rolig. Sedan gör jag filmer om det. När man har 180 000 prenumeranter inser man att man har viss makt. Därför har jag börjat prata mer och mer om grejer som ska peppa unga tjejer. Så jag pratar om sådant som mens och rökning.

Hon låter obegripligt avslappnad när hon beskriver den där dagen i november när SVT ringde för att erbjuda henne jobb.

- Jag sa ja. Jag var lite orolig för att Kanal 5 kanske inte skulle godkänna det, men det gjorde de.

Var du verkligen sådär cool när du fick frågan?

- Jag blev såklart jätteglad, men man är beredd på vad som helst nu, efter allt som har hänt det senaste året. Å andra sidan dröjde det tre dagar innan jag kom på att jag kanske skulle säga till min mamma att SVT hade ringt. Så lite chockad blev jag nog.

Vad har du för relation till Melodifestivalen?

- En ganska skön relation. Jag har följt den om jag har varit hemma en lördagskväll. De senaste två åren har jag twittrat om den, till exempel Jonas Gardell twittrar så hysteriskt roligt om Melodifestivalen. Det blir värsta Twittercirkeln.

Har du med dig en portabel studio på festivalturnén?

- Nej, i Uppsnack kommer vi att ha en flanellograf där vi sätter upp lite bilder och pratar om låtarna. I Eftersnack tror jag att vi kommer att så uppe på scen.

Hur laddar du för lördag?

- Jag skriver färdigt manus. Sedan ska jag försöka njuta av det som händer, att jag får vara med.

Nu har du gjort succé som bloggare, videobloggare och snart som programledare. Sedan då?

- Jag har börjat på en bok som handlar om hur man överlever tonåren, för ibland känns det verkligen som att "ett prov till i den här almanackan och jag kolar vippen". Det hade varit jättejättekul att ha ett eget radioprogram också. Men när ska jag hinna det?

''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''

FAKTA: Clara Henry

Fullständigt namn: Clara Susanna Henry.

Ålder: 19.

Bor: I Stockholm. Men Landvetter är "hemmahemma".

Familj: Pappa, mamma, lillasyster, lillebror, katt och pojkvän.

Yrke: Bloggare, videobloggare och programledare.

Läser: Just nu Den tomma stolen av J.K. Rowling.

Ser på tv: Ingenting. "Jag kollar på Youtube, men inte så mycket som man kanske tror".

Bakgrund: Ungdomsreporter på GP:s Graffitiredaktion, bloggare på Devote och Veckorevyn, videobloggare på Youtube och leder Med Clara Henry på Kanal 5 Play.

Aktuell: Leder Melodifestivalens Uppsnack och Eftersnack på SVT Play.

Mest läst