Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Choklad medicin mot stroke

Choklad kan bidra till att minska risken för slaganfall hos män, visar ny forskning från Karolinska institutet. Effekten är densamma oberoende av om chokladen är ljus eller mörk.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Studien, publicerad i tidskriften Neurology och återgiven i flera medier visar att män som äter 60 gram choklad i veckan löper 17 procents lägre risk att drabbas av stroke än andra.

Forskarna kan ännu inte förklara sambandet mellan choklad och minskad strokerisk.

Men det troliga skälet är, säger de, att choklad innehåller så kallade flavonoider, en typ av antioxidanter som är skyddande för blodkärlen.

Att kvinnors risk för stroke minskar med chokladätande visade redan en undersökning som publicerades förra året.

I den studien hade 33 000 kvinnor följts.

Kvinnorna fick för cirka tio år sedan besvara frågor om sin chokladkonsumtion.

Sedan dess har forskarna upptäckte att strokefallen i gruppen var färre bland den femtedel av kvinnorna som åt mest choklad. Enligt den analysen sjönk risken med cirka 20 procent.