Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
211563h1024.jpg
Fackförbundet Unionen har låtit flertalet av sina 900 anställda gå på kurs i kommunikologi. Arkivbild.

Chefer på kurs fick krypa långsamt

Trots att vetenskapligt stöd saknas har svenska kommuner de senaste tre åren köpt in kurser i kommunikologi för drygt tio miljoner kronor, rapporterar SR Vetenskapsradion.

Trots att vetenskapligt stöd saknas har svenska kommuner de senaste tre åren köpt in kurser i kommunikologi för drygt tio miljoner kronor, rapporterar SR Vetenskapsradion. Även fackförbundet Unionen har låtit flertalet av sina 900 anställda gå sådana kurser och dessutom vidareutbildat ett 50-tal chefer till certifierade kommunikologer. Ett kursmoment är att låta deltagarna krypa ytterst långsamt på alla fyra, något som ska leda till bättre beslutsfattande.

Kommunikologi marknadsförs som läran om det som är gemensamt i förändrings- och utvecklingsprocesser, men är inte resultatet av traditionell forskning och har inte heller blivit vetenskapligt granskad. Kursdeltagarna får lära sig om nyckelfaktorer som leder till högre intelligens, bättre hälsa och bättre kommunikation. En sådan nyckelfaktor är långsamma kroppsrörelser, som sägs underlätta inlärning och leda till högre intelligens. Detta avfärdas enligt radion av modern hjärnforskning som en myt.

Mest läst