Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Egyptenresenärer väntar på besked på Arlanda på söndagen.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Charterresor till Egypten stoppas

UD skärper sina reserekommendationer ytterligare och avråder från resor till hela Egypten på grund av upproret. Nu börjar resebolagen ställa in plan och ta hem svenskar.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Är du resenär - kontakta researrangören.

Enligt Anders Jörle, chef för UD:s presstjänst, berörs i första hand de som är på väg till Egypten.

-Det här får implikationer i första hand för dem som ska åka. Det är dessutom en allmän signal om läget där nere.

Resenärer ska i första hand kontakta sin researrangör för vidare information om hemtransport.

-Det är inte fråga om en evakueringssituation. Det det handlar om är att inte skicka ner mer folk och det är en signal för den som reser privat att beakta detta, säger Anders Jörle.

Apollo stoppar en avresa till Egypten från Sundsvall som skulle ha avgått klockan 17.35. Turister i Marsa Alam, Hurghada och Sharm el Sheikh ska Apollo ta hem så snart som möjligt, trots att inte UD kräver det.

-Vi har inga flygplan på standby men vi kommer att hitta lösningar för dem de närmaste dagarna, säger Kajsa Moström, informationschef på Apollo.

Även Fritidsresor planerar att flyga hem sina gäster undan för undan. De har cirka 2 250 resenärer i Egypten just nu, fördelade på samma orter.

-Vi tar hem våra gäster under den kommande veckan, dels med ordinarie och dels med extrainsatt flyg. Vi räknar med att ta de flesta innan veckan är slut, säger Eva Olivecrona, informatör på Fritidsresor.

Fritidsresor ställer in samtliga flyg till Egypten fram till 23 februari. Flyg kommer att gå veckan ut för att ta hem resenärer. De som får förkortade vistelser kommer att få dagsandelar av sin resa återbetalad.

-Vi har gått ut med information till resenärer i Hurghada om att hålla sig inom hotellområdet och ta det säkra före det osäkra, säger Peter Hellström på Fritidsresor.

Ving ställer också in alla sina resor fram till den 23 februari. Ving har 1 800 gäster på plats i Egypten, varav 1 200 i Hurghada och 600 i Sharm el Sheikh.

Fri ombokning och avbokning gäller för kunder med avresa fram till den 23 februari. Alla kunder som berörs kommer att kontaktas.

Solresor, 700 resenärer, och Detur, 800, tar också hem sina gäster så fort det går.

Både lättnad och ilska var reaktionerna på Arlanda efter UD:s avrådan.

-Jag blev lättad faktiskt. Det hade inte känts bra att åka i dag. Nu kanske det är lugnt, men vi vet ju inte hur det skulle sett ut i morgon, säger Rachelle Abdallah, 25, som skulle åkt till Sharm el Sheikh.

Systern Manuela Abdallah, 16, är mest förbannad på att resan är inställd.

-Jag blev arg. Jag vill ju ligga på en strand och sola och bada. Jag har ju till och med tagit ledigt från skolan, säger hon.

Rachelle Abdallah säger att hon var tveksam till att åka redan tidigare i dag.

-Vi åkte hit ändå eftersom vi ändå inte skulle fått pengarna tillbaka, säger hon.