Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 1
Charlotte Perrelli är tillbaka i Melodifestivalen, Sveriges enda riktiga skyltfönster. "Det är inte konstigt att så många slåss om att få vara med."

Charlotte Perrelli har final i blick

Lotta, Lisa, Danny … lycka till på lördag. Årets Mellodiva heter Charlotte Perrelli och hon ska direkt till Globen. Allt annat är en flopp.

Egentligen hade hon inget kvar att bevisa. Efter segern med Take me to your heaven i Eurovison song contest 1999 stod Charlotte Nilsson på schlagertoppen. Precis som Carola Häggkvist gjort åtta år tidigare, och Herreys och Abba dessförinnan.

Men för Charlotte fanns ingen tid att njuta. Knappt ens att fira. Dagen efter triumfen i Jerusalem drog hon vidare till Jordanien för att spela in Jakten på ökenguldet, TV3:s svindyra tittarfiasko som lades ner efter första säsongen. Redan där, tillsammans med Lasse Holm i den brännande ökensanden, hade Charlotte bestämt sig. Det skulle inte bli något mer framträdande i Melodifestivalen. Hon hade ju "vunnit hela skiten" och hade som sagt inget kvar att bevisa.

Ändå sitter vi här en smällkall vinterdag i artistbolaget Stockhouses foajé i Djursholm och väntar på Charlotte Perrelli.

Läser om hennes nya proteintillskott och att hon snart lanserar ännu en doft i sin skönhetsserie. På väggen hänger en poster med fitnessboken Kan jag kan du: träna med Charlotte, inbunden och med "enkla övningar som täcker in alla muskelgrupper".

Lite mer undanskuffad står den rödglänsande Santa Maria-reklamen Gör som jag! där Charlotte i glittrig helfigur i stället uppmanar till en redig tacokväll. Under Melodifestivalen är det okej att svulla lite och vara sig själv, är signalen, men när Charlotte ett par veckor senare får se GP-fotografen Izabelle Nordfjells bilder ber hennes management att de ska retuscheras. "Ser jättebra ut men toppen om ni bara kan ta bort de små blemmorna".

Dubbla budskap tycks vara lite av Charlottes Perrellis grej.

För ni vet ju hur det gick. För fyra år sedan återvände hon till Melodifestivalen med Hero och vann i Globen bara för att upprepa sitt löfte från 1999 – aldrig mer – när Sverige slutat på en snopen 18:e plats i Belgrad. Det efter att bidraget toppat de flesta bettinglistor och brittiska BBC mer eller mindre hissat blågul segrarflagg redan efter semin.

Så. När Charlotte Perrelli dyker upp och liksom glider in i den där foajén hänger första frågan redan i luften.

- Vad hände i Belgrad?

Nej! Varför ställer du upp igen?

- (skratt) Jaha, du tänker så … Allting handlar om passion för musiken och Fredrik (Kempe, som även skrev hennes bidrag 2008) kom fram till mig på Peter Jöbacks 40-årsfest och sade att han "knäckt en nöt".

Knäckt en nöt?

- Fredrik hade en låt som han absolut ville att jag skulle lyssna på. Så det gjorde jag, och jäklar! Han hade gjort det igen, Fredrik hade skrivit en helt fantastisk låt, han hade knäckt den där nöten.

Charlotte säger att hon inte kunde värja sig, inte säga nej. Framför allt kunde hon inte tänka sig att släppa låten till någon annan.

- Inte en chans! Det här är min låt, den visar var jag står musikaliskt just nu och den är hästvägar bättre än både Hero och Take me.

Låten heter The Girl. Beskriv den.

- Det är absolut ingen avdankad schlager utan en klubbig upptempolåt som känns väldigt mycket här och nu. Det låter 2012.

Men visst funderade Charlotte Perrelli ett extra varv innan hon tackade ja till att på nytt ställa upp i Melodifestivalen. Förra gången vändes hennes liv upp och ner av en skilsmässa och vreds ut och in av en hungrig kvällspress som till och med lyckades hetsa en psykolog att rasa mot hennes vikt.

- Jag försöker att inte bry mig. Så länge tidningarna inte ljuger får de skriva vad de vill. Men visst, Melodifestivalen är både en medial cirkus och en karusell utan dess like. Den är helt … insane, det är faktiskt så, och man är väl inte helt normal om man hoppar på den igen. Samtidigt är det så extremt mycket runt omkring som är roligt, jag laddar och förbereder mig i ett halvår för de där tre minuterna i tv. Hur ska vi se ut, vad ska vi göra, vilket intryck vill vi förmedla, vad ska folk känna, hur ska vi bygga upp numret och vem ska hjälpa oss … Jag älskar det arbetet!

- Dessutom har vi inga glassiga Grammygalor i Sverige så Melodifestivalen blir vår enda möjlighet att göra musik i tv med sådan uppbackning, det är vårt enda riktiga skyltfönster. Det är inte konstigt att så många slåss om att få vara med.

Ser du någon risk med det, att Melodifestivalen liksom vältrar sig över hela landet?

- Nej, inte direkt. Jag önskar såklart att det fanns fler musikprogram men jag ser egentligen inga problem med att "schlagern" blivit så stor som den är. Det är en fantastisk tillställning för oss artister och ett bra program för tv-tittarna, det är det viktiga.

Och om jag säger Azerbajdzjan?

- Jag tänker inte Azerbajdzjan. Just nu tänker jag bara: Globen! Det är dit jag måste komma. Då har jag inte floppat.

Bästa Mellominne?

- När jag vann Melodifestivalen -99, mitt första möte med festivalen. Och Eurovision såklart, om det nu räknas till Mello.

Sämsta Mellominne?

- Hmm … har inga tråkiga minnen kring schlagern.

Varför vinner du i år?

- Jag tar definitivt inte ut någon seger i förskott. Men om jag vinner är det för att jag har en fantastisk låt och för att jag har förberett mig ordentligt!

Vem blir tvåa efter dig?

- Oj … Jag har ju inte hört några låtar, det blir omöjligt att svara på.

Vad vet du om Baku?

- Att det är Azerbajdzjans huvudstad och landets största stad med cirka 2 miljoner invånare.

.

Fullständigt namn: Anna Jenny Charlotte Perrelli.

Ålder: 37 år.

Född: Hovmantorp i Småland.

Bor: Stockholm.

Familj: barnen Angelo, 7, och Alessio, 6.

Aktuell med: The Girl, bidrag nummer ett i lördagens Melodifestival i Malmö.

Övrigt: Återvänder i höst till Malmö för att spela Evita på operan.

Fotnot: GP retuscherar av princip inga bilder. Varken på Charlotte Perrelli eller någon annan.

Mest läst