Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Champions League kan ge MFF 200 miljoner

Champions League-spel ger inte bara Malmö FF chansen att få möta de bästa fotbollsklubbarna i Europa. Det ger också inkomster på kanske uppemot 200 miljoner kronor.

– Vi vill investera i verksamheten som kan ge ytterligare framgång, säger ordföranden Håkan Jeppsson.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Men köpa in en massa dyra spelare, det ligger inte i MFF:s plan.

– Det är väldigt viktigt att man håller sig till sin plan, att man inte far i väg för mycket. Jag tror att det sämsta man kan göra är att börja drömma om saker som inte ligger i kulturen eller i planen man har, säger Jeppsson.

– Pengarna ger självklart möjligheter att investera klokt i fortsatt utveckling av föreningen, framför allt akademier, att hela tiden utveckla talanger. Pengarna ger lite andrum, vi äger en stor och dyr arena som vi har en del planer för hur vi kan utveckla. Man måste vara väldigt försiktig och inte öka risken för mycket.

Europas transferfönster är fortfarande öppet, men det svenska är stängt, så några nya spelare är det inte tal om i dagsläget.

– Just nu har vi jobbat med att skydda de guldklimpar vi har så de inte säljs nu i sista veckan till storklubbar i Europa. Det har varit vårt huvudfokus. Där finns också ett antal avtal som vi vill förlänga. Vi har tankar på hur vi vill förändra truppen, laget och strukturen inför kommande säsong.

Jeppsson säger att det är viktigt att Malmö FF har rimliga förväntningar på Champions League-spelet.

– Det kommer att bli sju resor värre än i kvalet. Jag hoppas vi kan se och lära oss mycket. Jag tror att en del av framgången det här året har varit att vi spelat i Europa en del under de senaste åren och jobbat med att etablera en känsla och självförtroende i klubben som handlar om att vara ödmjuk men ändå veta och tro på att vi kan, säger han.

Trots att det nu blir en höst i fotbollens finrum ligger Malmö FF:s huvudfokus på allsvenskan.

– Hemmaligan är alltid basen, för lyckas man inte där är man inte med i Europa. Så vi ska inte fara i väg och fira i en vecka. På söndag ska vi åka upp till Stockholm för att ta poäng mot Djurgården, helst vinna, för att behålla vår sjupoängsledning i allsvenskan. Redan i går kväll, mitt i segeryran, pratade vi om planeringen inför helgens allsvenska match.

.

Fakta: Malmö FF:s miljonregn

Med platsen i Champions League-gruppspelet (CL) kan Malmö FF räkna in över 100 miljoner kronor i intäkter som kan bli uppemot det dubbla efter fördelningen av marknadsföringspotten. Så här mycket har och kan MFF tjäna på spel i CL:

Säkrade pengar: Platsen i sista kvalomgången: gav drygt 18 miljoner kronor (2 miljoner euro).

Deltagandebonus: Cirka 80 miljoner kronor (8,6 miljoner euro).

Möjlig prestationsbaserad intäkt: En vunnen match i gruppspelet: drygt 9 miljoner kronor (1 miljon euro). Oavgjort: drygt 4,5 miljoner kronor (500 000 euro). Avancemang till åttondelsfinal: drygt 32 miljoner kronor (3,5 miljon euro).

Tillkommer: publikintäkter och en del av marknadsföringspotten som fördelas proportionellt till deltagande klubbar. Hur mycket en klubb får beror bland annat på värdet av den nationella tv-marknaden. Köpenhamn fick förra säsongen cirka 104 miljoner kronor (cirka 11,3 miljoner euro) av potten i CL efter att ha blivit utslaget i gruppspelet.

Källa: uefa.com. .

.

LOTTNING 17.45

FAKTA: Real Madrid, Dortmund, Liverpool och MFF. Eller en "Zlatangrupp" med Barcelona, PSG, Ajax och Malmö FF.

17.45 på torsdagen lottas Champions League i Monaco.

Här är lagen Malmö kan få möta:

Seedningsgrupp 1:

Real Madrid

Barcelona

Bayern München

Chelsea

Benfica

Atlético Madrid

Porto

Arsenal

Seedningsgrupp 2:

Schalke 04

Dortmund

Juventus

PSG

Sjachtar Donetsk

Basel

Zenit

Manchester City

Seedningsgrupp 3:

Olympiakos

CSKA Moskva

Ajax

Liverpool

Sporting

Galatasaray

Leverkusen

Athletic

Seedningsgrupp 4:

Anderlecht

Apoel

Bate Borisov

Maribor

Monaco

Malmö

Ludogorets

Roma

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.