Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter

Bild - 1

Chalmers-studenter vann racertävling

Tätt före holländska Delft University vann ett studentlag från Chalmers årets upplaga av prestige-tävlingen Formula students. Över hundra tekniska universitet från hela världen deltog i tävlingen där studentlagens egentillverkade racerbilar testas på Silverstone circuit, norr om London.

Som i alla tävlingssammanhang så måste man ju fråga, hur känns det?

- Det var en fantastisk känsla att kliva upp på podiet med svenska fanan medan tusentals studenter från hela världen applåderade. Detta var belöningen efter 10 månaders hårt arbete, och då klarade inte alla att hålla tårarna tillbaka. Det är första gången som ett nordiskt team vinner. Det var över 130 tävlande universitet och att vi kom före tyskarna är stort, de brukar klara sig väl, säger Jens Kjellerup, student vid Chalmers tekniska högskola och en av deltagarna.

Vad avgjorde segern?

- Vi var bäst förberedda. Vårt team fungerade som en enhet där alla presterade fantastiskt bra trots oerhört hård konkurrens, vi åkte till tävlingen och gjorde vad vi förberett oss på att göra sedan i september förra året. Till skillnad från andra universitet så hade vi topplaceringar i samtliga event och avslutade med att vinna den sista deltävlingen "Endurance" som sätter bilens och förarnas uthållighet på prov. Kommentatorerna hänvisade till Chalmers bil som lika tillförlitlig som en Volvo.

Vad betyder det här för er?

- En rejäl självförtroendeboost och en bekräftelse på att Chalmers Formula Student levererar ingenjörer som kan vinna internationella tävlingar där några av världens bästa universitet deltar. Nästa år kommer Chalmers Formula Student att stå på startlinjen med nummer 1 på bilen i världens största tävling för ingenjörsstudenter och vara teamet som övriga universitet kommer att vara där för att försöka besegra.

Hur firar ni segern?

- Efter prisutdelningen i går kväll så bar det av till campingområdet där vi firade hela natten tillsammans med andra team och våra nordiska vänner som också gjort mycket bra ifrån sig under tävlingen, säger Jens Kjellerup.

Vid 18-tiden på måndagen lyfte det svenska studentlaget från Standstedt flygplats för att ta sig hemåt igen. Men om två bär det av till tyska Hockenheim för den tyska motsvarigheten Formula Student.

Student Formula har avgjorts i Storbritannien varje år sedan 1998 och har till uppgift att engagera studenter från alla världens tekniska högskolor och universitet i design och entreprenörskap. I årets upplaga ställde studenter från 134 högskolor från 34 länder upp.

Mest läst